Mona Sahlin prövar en Bo Lundgren

För en gångs skull får man anledning att ge Mona Sahlin beröm. Plötsligt agerar hon faktiskt som en kompetent ledare. Det kokar i hennes parti. Hon är ifrågasatt. Vad göra? Ta initiativet förstås! Begär extra partistämma.

Moderaternas Bo Lundgren gjorde samma sak efter valkatastrofen 2002. Han agerade snabbare än vad Sahlin nu gör, men taktiken är densamma. Lundgren visste att han skulle komma att bli hårt ansatt efter valförlusten. Att bara försöka klamra sig fast hade aldrig lyckats. Det första han gjorde var därför att kalla in en extra partistämma. Han lyckades därmed bli återvald.

Sen klarade han inte av uppgiften i alla fall och fick gå kort därefter. Men han gjorde ändå det taktiskt riktiga i den situation han var i. Innan motståndet han organisera sig anställde han en förtroendeomröstning för sig själv på en partistämma. Det är något liknande Sahlin nu gör och det skulle inte förvåna mig om hon går igenom tumultet.

Jag hörde idag hur Morgan Johansson i radion samvetslöst pekade ut Thomas Östros som mannen som förlorade valet åt Socialdemokraterna. Jag tror inte att jag någonsin bevittnat ett sådant offentligt knivhugg förut. Det måste handla om en maktstrid inför ett kommande partiledarval. Jag kan inte se det som något annat. Johansson försöker röja undan Östros. Frågan är bara för att bana väg för vem?

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Mona Sahlin prövar en Bo Lundgren”

  1. Lundgren fick förtroende först men våren 2003 så fick hans moyståndare kalla fötter när moderaternas siffror började stiga och såg till ätt han snabbt kickades.

Kommentarer är stängda.