Göran Hägglund kan ha räddat KD kvar i riksdagen

Det verkar som att en del kristdemokrater i sin besvikelse över valresultatet har bestämt sig för att skylla allt på partiledaren. Det är olyckligt. Jag vill därför gärna bidra till en mer nykter debatt. Jag tror faktist att Hägglund har räddat KD i riksdagen. Utan honom hade resultatet blivit ännu sämre.

Varför tror jag det? Jo, det har att göra med att KD:s allra mest trogna väljare är mycket få. Minns att partiet gjorde en nästan 30 år lång ökenvandring innan Alf Svensson äntligen ledde partiet över Jordanfloden och in i det förlovade landet. Partiet bildades 1964 och kom in i riksdagen 1991. Under hela denna period brukade partiet få omkring 2 procent.

goranhagglund-12.ashx
Göran Hägglund är partiledare för KD sedan 2004.

Det var också på 1990-talet Alf Svensson gjorde entré i svenska folkets hjärtan. Han var strax före sin avgång oerhört populär. Han hade en helt enastående förmåga att både förstå sitt parti och väljarkåren samtidigt. Han var den förmedlande länken mellan det lilla frikyrkliga partiet och den stora väljarmassan som tyckte att partiet egentligen var lite knäppt.

Det var Alf Svensson själv som låg bakom dundersuccén i valet 1998 då partiet fick 11,77 procent. 2002 gick partiet tillbaka till 9,15 procent, vilket fortfarande var enastående.

Nu sägs det att Hägglund sjabblat bort denna ställning, men det är verkligen orättvist. Det som skett under de senaste två valen är att Svensson-effekten klingat av. Alf är borta och alla goda minnen med honom. Partiet får nu klara sig på sitt program istället, och det är därför som partiet gått tillbaka. Det finns ingen extra hjälp från en karismatisk ledare.

Sannolikt är kristdemokraternas hårda kärna, alltså den grupp som aldrig kommer att överge partiet, inte mycket större än kanske 2-3 procent. Mycket troligt är att KD skulle åka ur riksdagen om det gjorde en slätstruken valkampanj och bara förlitade sig på sina trogna väljare. Det var ju så det såg ut under 30 år. Ingen tror väl heller att den lilla engagerade frikyrkliga grupp som en gång bildade partiet har blivit större i samhället totalt sett?

Nej, det som utgör de 3-4 procent som räddar kvar KD i riksdagen är de icke-frikyrkliga väljare inom de äldre kyrkorna, svenskkyrkliga, katoliker m.fl., de högersinnade väljare som tycker att Moderaterna är för liberala, samt de M-sympatisörer som rätt och slätt stödröstar på KD.

Det är just dessa 3-4 procent som KD-ledare slitit som ett djur för att behålla. De är personer som lika gärna skulle kunna rösta på Moderaterna. Hägglunds utspel sommaren 2009 om “Verklighetens folk” togs emot mycket väl hos dem. Likaså talet om politikens gränspoliser. Här har Hägglund vunnit stor respekt och förmodligen också många väljare till partiet, inte minst stödröstande M-väljare.

Jag tror alltså att väljartappet hade blivit avsevärt större om inte Göran Hägglund hade suttit vid rodret. Kristdemokraternas profil är inte så otydlig som det påstås. Däremot konkurrerar man med M om högerväljarna, och det är inte helt lätt med tanke på Moderaternas starka framgångar.

Som jag ser det hänger Kristdemokraterna egentligen alltid på gärdesgården. 5,6 procent är faktiskt inte alls ett dåligt resultat för ett parti som löper risk att åka ur riksdagen vid varje val. Det är klart godkänt. Det hade kunnat vara mycket värre.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: