Hjälp svenskarna att ljuga för sig själva!

Hur länge ska vi egentligen acceptera att leva med neutralitetslögnen? Vi vet ju att Tage Erlander medvetet ljög för folket. Sverige samarbetade med USA men påstod att vi var neutrala under Kalla kriget.

Det sjuka är dock inte att Erlander ljög, utan att lögnen fortsätter att upprepas. Wikileaks ambassadrapport visar hur amerikanerna spelar med i lögnerna för att inte störa den svenska törnrosasömnen:

Swedish military and civilian intelligence organizations are strong and reliable partners on a range of key issues, particularly making a significant contribution to our understanding of events inside the Russian military and in Iran’s nuclear ambitions. The good cooperation on counterterrorism, both domestically and internationally, has helped Swedish authorities carry out their mandate to protect Swedish citizens and national interests. Due to domestic political considerations, the extent of this cooperation in not widely known within the Swedish government and it would be useful to acknowledge this cooperation privately, as public mention of the cooperation would open up the government to domestic criticism.

Sverige har alltså spanat på Ryssland och Iran och delat med sig av underrättelserna till USA. Men det får inte sägas öppet, inte för att USA vill det, utan för att svenskarna inte vill det! Hjälp svenskarna att ljuga för sig själva! föreslår den amerikanska ambassaden för sina överordnade i Washington D.C.

Kan vi inte få ett slut på detta ljugande någon gång? Har vi inte rätt att kräva av våra förtroendevalda att de ska säga sanningen?

Jag ser gärna att underrättelsesamarbetet med USA fortsätter. Men sluta ljug, snälla!

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: