Bakslag för Obama också i Mellanösternkonflikten

Höstens valnederlag för Demokraterna i USA har satt sina tydliga spår i skattepolitiken. Nu kommer en nyhet om att Barack Obama också backar i sin Mellanösternpolitik. USA kräver inte längre ett stopp för utbyggnad av bosättningar på Västbanken.

Nyheten har hamnat i skymundan av uppgörelsen om skatterna, men borde rimligen ha varit förstasidestoff. Under hela 2010 har USA konsekvent drivit linjen att Israel måste avstå från att fortsätta utbyggnaden av bosättningar på ockuperad mark.

I mars i år hettade det till ordentlig mellan USA och Israel när det blev känt att israeliska regeringen precis godkänt nya bosättningar i den ockuperade delen av Jerusalem samtidigt som amerikanske vice presidenten Joe Biden besökte landet. Det uppfattades som en förolämpning.

Nu är detta tydligen glömt. Av Reuters och Jerusalem Post framgår det dessutom att USA hållit tillbaka en leverans av 20 stridsflygplan av typen F35, som ett sätt att få Israel att bli medgörligt. Nu levereras flygplanen ändå utan att Israel behövt bjuda till någonting.

Vad lär sig den israeliska regeringen av detta? Om jag var Benjamin Netanyahu skulle jag sätta mig och mysa i favoritfåtöljen, och tänka “Finemang! Ännu en svag amerikansk president. Då behöver vi inte göra upp med palestinerna den här gången heller.”

På fredag är det Nobeldagen. Minns hur det var förra året? Barack Obama fick Nobels fredspris. Var det detta han fick priset för?

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Bakslag för Obama också i Mellanösternkonflikten”

  1. Det har varit REA på Nobels fredspris flera gånger. Obama fick priset för …ingenting och behöver inte göra någonting.

Kommentarer är stängda.