Kommunala bibliotek i privat regi? Gärna det.

Jag ser i DN att Nacka kommun ämnar upphandla driften av sina sex kommunala bibliotek. En sådan sak skapar självfallet oro i det av Socialdemokraterna uppfostrade Sverige. Kan man verkligen göra så?

Jo, det är klart att man kan göra det och det är mycket möjligt att de kommunala biblioteken får ett lyft som kulturella institutioner av det. Med rätt ställda kvalitetskrav och noggrann uppföljning kan det vara ett genidrag. Det är inte svårare eller konstigare att upphandla ett bibliotek än att upphandla ett äldreboende eller en vårdcentral.

Men vad händer med kvaliteten? Den socialistiska fördomen säger att det företag som tar över driften kommer att skära ned på kvaliteten för att kunna göra så stor vinst som möjligt.

Pynekingslibrarybuckinghamhouse_edited
Om jag skulle vara fri företagare i biblioteksbranschen skulle mitt bibliotek se ut som på den här bilden.

Jag är benägen att tro att det blir precis tvärtom. I nio fall av tio är privata företag effektivare än kommunala förvaltningar. Det blir samma kvalitet fast till en lägre kostnad.

Men de mest intressanta förändringarna kommer sannolikt att vara skillanderna i utbud med avseende på vad biblioteken kommer att göra för sina besökare. Bibliotek arbetar ofta med mer än att bara tillhandahålla böcker. Men typiskt för kommunala bibliotek är att de är urusla på att göra sig själva kända bland befolkningen. Själv besöker jag Uppsala Stadbibliotek mycket sällan, nästan aldrig. Det beror inte på att jag har något emot bibliotek. Tvärtom, som akademiker älskar jag bibliotek.

Men jag varför bryr jag mig så lite om stadbiblioteket? Vill jag veta vad som händer på litteraturens område just nu, då går jag till Akademibokhandeln, ett privat vinstdrivande företag. De privata bokhandlarna är i dagens Kultursverige viktigare för litteraturen än vad de kommunala biblioteken är. Det borde inte vara så, men det kan ha att göra med att nästan alla bibliotek är kommunala.

Sen kanske det kan vara bra att kasta in en brasklapp. Upphandlingar blir inte alltid bra och vi är ovana vid privat drift när det gäller bibliotek. Att lägga ut alla sina bibliotek på entreprenad tror jag därför är i häftigaste laget. Jag tror på en blandning. Upphandlingar brukar sätta fart även på det som bedrivs i kommunal regi.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Kommunala bibliotek i privat regi? Gärna det.”

 1. Tillgången till fri information utan inblandning av privata intressen är det absolut viktigaste i en demokrati.

  Intressant är att två av biblioteken i Nacka de senaste åren har rustats upp rejält. Ett av biblioteken (forum nacka) har integrerats med ett café och fått en påtaglig kommersiell känsla. Ett annat bibliotek (saltsjöbaden)har flyttat in i ett köpcentrum och fått fancy inredning i äkta saltsjöbadsstil. Härligt och nytänkande, en satsning på framtiden, tänkte jag då. Nu känns det inte lika roligt att veta att jag genom skattepengar betalat för moderaternas homestyling för att finansiera deras kortsiktiga lösningar. Betalautomater och prislappar på böcker känns inte långt bort.

  De nya flashiga biblioteken i nacka sprudlar av liv. Många gillar lokalernas läge och ljus. Frågan är om kvaliteten, bredden och spetsen på böckerna kommer att finnas kvar. Smala och välgjorda böcker är dyra böcker.

  Jag känner mig också tveksam inför om privata aktörer verkligen kommer att ha samma folkliga engagemang som de kommunala biblioteken har haft. Att distansera sig från sin omgivning genom att lägga in vinstperspektivet snarare än engagemanget kommer göra kulturlivet torrt, tråkigt och populärinriktat. Visst kommer samma personer att vara där, men en girig struktur påverkar även de mest fina personer negativt. Pengar distanserar.

 2. Jag noterar att du tycker att det är ett problem att ett bibliotek flyttat in i ett köpcentrum, dvs. att biblioteket flyttat dit folket är. Märklig åsikt. En annan fråga är varför inte alla bibliotek gör så. Kan de bero på att de är förstelande kommunala förvaltningar utan intresse av att komma i kontakt med kommuninnevånarna?

 3. “I nio fall av tio är privata företag effektivare än kommunala förvaltningar.”

  Du som akademiker har väl inga problem att ge en referens på detta. Samma slogan ekade nämligen i Sthlm moderaternas huvud och mun när de sålde ut 10 köpcentrum med sköna muntliga överrenskommelser. Väntar…

 4. Det är bra Stefan! På dem bara. Visst gör det ont i sossesjälen när gamla sanningar ifrågasätts. Men smärta är bara vekhet som lämnar kroppen.
  Sedan kan man ju undra vilken nytta som kommunala bibliotek gör. Gå dit en vanlig dag så får ni se. Högavlönade föräldralediga akademiker låter barnen tumla runt gratis bland barnböcker och lågavlönade bibliotekarier. Bredvid sitter arbetslöse Hassan och läser hemlandets tidning. På skattebetalarnas bekostnad. I ena fallet en onödig lyx. I andra fallet ingen kommunal angelägenhet.

 5. Att vissa personer inte ens kan tänka sig att testa privat drivna bibliotek visar på att motståndet handlar om inskränkthet. Varför annars motsätta sig ens ett litet försök?

 6. Tänkte bara påpeka att minst ett av biblioteken, Fisksätra, inte besöks av speciellt många högavlönade akademiker. Utan det besöks av de många invandrare som bor i området. Biblioteket byggde nyligen ut och används inte bara för att “läsa hemlandets tidningar” utan som en mötesplats och en lugn avkoppling för många ungdomar. Kommer en privat aktör låta folk hänga i biblioteket utan att tillföra kapital? För de kan ju inte enbart tjäna pengar på att de får pengar på kommunen?
  Det är nog det som de flesta undrar. Hur driver man ett bibliotek med vinst? I övrigt håller jag med om att visst kan man prova, men alla biblioteken samtidigt?

 7. Det är inte bra att privatisera alla bibliotek samtidigt, utan en blandning är bäst, för annars ser man inte skillnaden.

  “Kommer en privat aktör att låta folk hänga i biblioteket utan att tillföra kapital?” Jag förstår undran. Saken är dock den att det inte är fråga om att göra om biblioteken till affärer utan att själva driften ska vara privat. Om jag förstått saken rätt så betyder det att kommuninvånarna får hänga i bibblan precis som förr, och låna böcker gratis precis som förr, men att personalen inte är kommunalanställd utan tillhör ett privat företag. Det funkar likadant med privata vårdcentraler. Privata vårdcentraler följer landstingets regler, och får inte ta betalt vid sidan om av kapitalstarka kunder/patienter.

 8. Kommer Karl Marx finnas till läsning på de privata biblioteken eller Reinfelts “Det sovande folket”? Eller det kommer sållas rejält bland hyllorna så att bara “lämplig” litteratur ska finnas väl synligt? Kommer bokinköpen styras av sponsorer, bokförlag etc? Kommer det finnas en gemensam databas där böcker kan skickas mellan bibliotek (Fjärrlån) eller kommer de konkurrera och fungera som apoteken gör nu, det vill säga att man får springa runt. Kommer avgifter införas? Kommer jippon införas som: Låna minst 10 böcker och få en trisslott. Allt för att förbättra statistiken.
  Visst kan vi ha privata bibliotek men vi kan också ha kvar de kommunala. Det finns ingen anledning att privatisera bara för att man “gillar tanken” på att det ska vara just privat. Vi har bra bibliotek i Sverige. Värna om dem och starta nya om ni vill.

 9. Återigen ett inlägg som visar att det bara är rädsla bakom motståndet mot privat drivna bibliotek.

  När man gör en kommunal upphandling sätter man upp kvalitetskrav som utföraren måste leva upp till, t.ex. säger man att hon inte ska få ta betalt för utlåning av böckerna. Så funkar all kommunal verksamhet som finaniseras med skattepengar men drivs i privat regi: skolor, äldrevård, förskolor etc.

 10. Vadå rädsla? Liknar mer självförsvar. Jag ställde relevanta frågor, men du kunde tydligen inte svara på dem. Bibliotek är en samhällservice som funnis i sekel och är inget man kan tjäna pengar på. När det gäller skolor, vårdcentraler köps de kommunala inte upp av de privata utan de privata startar egen verksamhet. Varför kan inte privata aktörer starta nya sorts bibliotek, söka statsbidrag och nischa dem som man vill? Nej, man ska abslolut sälja ut det som redan finns och fungerar för det är enklare, och då har man låtit någon annan göra grovjobbet.Du kan inte svara på frågor då alla frågor du får sorteras under “Rädd sosse” , när de borde sorteras under “frågvis liberal”.Privatiseringsivern kan gå för långt om de som ivrar mest inte lyssnar på andras argument utan bara kör på i sina blinda ideal att allt blir så mycket bättre, bara det blir privat.

 11. Din reaktion är en kopia av den som jag möts av hos sossarna i landstingspolitiken. Svaret på alla frågor om man kan pröva drift i privat regi är alltid nej. Det spelar ingen roll om man säger att man ska pröva sig fram, dvs. att ha både offentlig och privat driven verksamhet, utan det är nej och åter nej. Som tur är har dock Alliansen egen majoritet i landstinget här i Uppsala.

  När det gäller hur privat åldringsvård eller vårdcentraler fungerar får du nog läsa på om verkligheten. Exempelvis har vi i mitt landsting just nu tre vårdcentraler ute på entreprenad hos företaget Carema. Patienterna besöker dessa vårdcentraler på samma villkor som patienterna hos de vårdcentraler som sker i landstingets egen regi. Det är också så det privata biblioteket i Nacka har bedrivits.

  (Sen finns det också tack vare lagen om vårdval möjlighet för vårdföretag att etablera sig fritt inom primärvården, men det är en annan sak än att lägga ut något på entreprenad.)

Kommentarer är stängda.