Alla muslimer har ett särskilt ansvar, även de vettiga, normala

Ann-Charlotte Marteus skriver i Expressen att det är fel att kräva en ursäkt av de muslimer som är moderata och demokratiska, dvs. normala och vettiga, för terrorattentatet. Jag håller med. Däremot är det rimligt att kräva ett särskilt ansvar av våra svenska muslimer att hålla rent inom de egna leden.

Kollektiv skuld och kolletivt ansvar är inga lätta frågor att diskutera. Ofta urartar det till att en viss grupp görs skyldig och/eller ansvarig, och då gäller det alla individer som ingår i gruppen, utan undantag.

Typexemplet är feministernas tal om “mäns våld mot kvinnor”. De flesta män begår självklart inget våld alls mot några kvinnor, men i sin upprördhet över att det finns män som gör det, för de över skulden och/eller ansvaret till hela kollektivet. Varje enskild man görs ansvarig.

Uppsala_Mosque
Uppsala moské

Trots att jag ogillar det sättet att resonera, finns det ändå något sådant som både kollektivt ansvar och kollektiv skuld. Ta exemplet Tyskland. Detta land förgrep sig på judarna på ett sätt som saknar motstycke i historien. De flesta av de individer som bär skulden för detta är döda. Betyder det att dagens tyskar inte har ett särskilt ansvar för att se till att detta aldrig händer igen? Betyder detta att dagens tyskar inte bär på en kollektiv skuld?

Jag har inget bra svar på denna fråga annat än att jag känner mig mer trygg om jag vet att dagens tyskar tar ansvar för vad tidigare generationer ställt till med, trots att det inte var just dagens tyskar som bär skulden för försöket att utrota judarna. Det var något i det tyska samhället som slog slint, fullständigt.

Innan vi är 100% säkra på att detta fel är reparerat måste vi ställa särskilda krav på det tyska folket. Som tur är är tyskarna själva sina hårdaste väktare på denna punkt, så jag kan sova gott om natten.

Ett liknande ansvar anser jag vilar på den muslimska gemenskapen i Sverige och i världen. Majoriteten är fredlig och bär ingen skuld till den islamistiska extrema terrorn. Däremot är det hemma hos de fredliga muslimerna som de radikala islamisterna har fötts. Något har gått fel. Islam predikar inte totalt krig mot allt och alla. Trots detta har vissa muslimer fått för sig att det är så religionen ska tolkas, och dessa individer är inte marsmänniskor, utan har sitt ursprung bland de fredliga muslimerna.

Jag har beskrivit det som att islam har förgiftats av islamisterna. Ansvaret att avgifta islam ligger därför på de moderata muslimerna, de normala, vettiga muslimerna. Det är hos dem problemet har vuxit fram. De har därför ett särskilt ansvar för att se till att problemet också blir löst.

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

8 reaktioner till “Alla muslimer har ett särskilt ansvar, även de vettiga, normala”

 1. Ett typexempel på ett ekologiskt felslut. Det är en horribel tanke att muslimer i gemen ska ta ansvar för vad fanatiska idioter tar sig för.

 2. Ekologiskt felslut är en term man använder vid empiriska undersökningar. Det handlar det inte om här.

  Jag skriver inte att muslimer måste “ta på sig ansvar” för terrorhandlingar. Inte heller “ta på sig skulden”. Inte heller be om “ursäkt för”.

  Jag säger att om man har rötägg inom sina led ska man rensa ut dem. Det har man ett ansvar för.

  Om man bor i en trästad och det börjar brinna i grannens hus har man ett ansvar att hjälpa till att släcka branden även om man själv inte är skyldig.

 3. Vi, såna som du och jag Stefan, har rötägg inom våra egna led också (enligt den logik du använder). Lasermannen och Malmöskytten. Hur tar vi ansvar för det och hur rensar vi ut dem?

 4. Det är ett praktexempel på ekologiskt felslut i resonemanget. Som att ställa mig till svars för korstågen, häxbränningarna, inkvisitionen, och kolonialismen (kristna hedningar), och en massa andra dumheter som begåtts i kristendomens namn, därför att vi haft en kristen statskyrka större delen av mitt liv och mina föräldrar valde att döpa mig vid späd ålder.

 5. 90% av alla dödade i Irak är civila.
  Du vet mycket väl varför de krig och övergrepp som inspirerar den islamistiska terrorn förs. Eller ibland undrar jag om du gör det.

  Det finns ingen moralisk ursäkt, ingen praktisk nytta och inget logiskt resonemang som håller Stefan.

  Hur kan du säga att svenska muslimer ska bära speciellt ansvar för att stoppa islamistiska terror-dåd?

  Tror du att vi hade haft terrordådet i Stockholm om vi inte deltog både aktivt och med vårt tysta godkännande till det oerhörda lidandet i Afghanistan?

  Nej det är det svenska folkets, tillika alla andra folks ansvar att stoppa den profitdrivna krigsideologi som styr över världen idag, som förstör människor och förorenar kulturer med hat.

  Jag har förstått att du tror att frimarknadskapitalismens tappning av demokrati kommer rädda världen. Men rent konkret, tycker du att det som sker i vårt namn är rätt? På vilket sätt bidrar vi till säkerhet och fred?

  Jag har frågat dig tidigare men frågar igen.

  Är du för eller emot kriget i Afghanistan?

 6. Idag 17/12 fördes en mycket intressant debatt i Studio Ett i P1. Ett antal ledande företrädare för muslimer i Sverige deltog. Alla var av samma åsikt som jag. Sveriges muslimer har ett särskilt ansvar för att stävja framväxt av våldsbejakande extremism. De var eniga om att deras eget ansvar var större än övriga svenskars. Lyssna gärna på den debatten. Den finns tillgänglig på nätet.

  Det ekologiska felslutet är en helt annan grej. Det lyder så här: Majoriteten av norrlänningarna röstar på sossarna. Sven är en norrlänning. Alltså är Sven sosse.

  Det ekologiska felslutet är ett fel man kan göra vid inferensdragning i empiriska undersökningar. Har ingenting med ansvarsförhållanden att göra.

 7. Vi, såna som du och jag Stefan, har rötägg inom våra egna led också (enligt den logik du använder). Lasermannen och Malmöskytten. Hur tar vi ansvar för det och hur rensar vi ut dem?

 8. Lasermannen var galen, och hämtade inte sitt motiv ur en organiserad religion. Han tillhör inte “mitt led” annat än som svensk. Svensk polis spårade upp honom. Han sitter fängslad.

  Om jag däremot såg att det bland mina församlingsmedlemmar i Svenska kyrkan skulle finnas personer med våldsbejakande idéer skulle jag definitivt se det som ett problem för mig att ta tag i. Såvitt jag vet finns det dock inga präster i Svenska kyrkan som predikar våld som medel.

Kommentarer är stängda.