Nä, nu jädrar… En moderat i Kulturrådets styrelse!

Regeringen har utnämnt Martin Borgs till ny ledamot i Statens kulturråds styrelse. Han är dokumentärfilmare. Nyliberalt inspirerad kritiker av slöseri med skattemedel, med ett förflutet också hos Moderaterna. Ska en sån verkligen få sitta Kulturrådets styrelse!

Aftonbladets kulturskribent Martin Aagård menar att det är helt fel. “Kulturministern vill göra kulturrådet till en politisk institution med högermänniskor”, säger han till Dagens Media.

Så länge det bara sitter vänstermänniskor i styrelsen för Kulturrådet är alltså allt i sin ordning. För det är ju så normen ser ut i Sverige. Vänsteråsikter är de egentliga och riktiga. Högeråsikterna är de som ska ifrågasättas. Inga utämningar av vänstermänniskor är därför att anse som politiska. Utan politik blir det först när man utnämner en moderat.

Lämnar styrelsen gör Marianne Lindberg De Geer. Så här tycker hon om regeringens kulturpolitik:

Det är intressant att erfara hur högern i Sverige använder DDR som modell för sin politik. Denna gång till gagn för superkapitalismen. Man gör det med anonyma angiverimetoder och avlyssningssystem riktade mot de egna medborgarna. Barn fostras till konkurrenstänkande och betygshets. Disciplin premieras framför dialog och självständigt tänkande.

Men detta indignerade utbrott är alltså inte politiskt, om nu någon tror det, utan ett sakligt inlägg av en s.k. kulturpersonlighet. Yttranden av denna typ går bra att ha och ändå sitta i styrelsen för Kulturrådet.

Att göra en film om vart skattepengarna tar vägen i Sverige som Martin Borgs har gjort går inte bra. Ty det är “höger” att ställa sådana frågor, och “höger” får man inte vara om man ska hålla på med kultur.

Så tänker man i Vänstersverige. Som tur är har vi dock bytt ledning. Nytt tänkande kommer in i kulturpolitiken. Jag kan förstå om det känns läbbigt, men det är så demokrati funkar.

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Nä, nu jädrar… En moderat i Kulturrådets styrelse!”

  1. Jag tycker Du förenklar problematiken något alldeles oerhört. Man kan vara kritisk mot utnämningen av Martin Borgs, även om man är höger. Valet står inte mellan Borgs och Lindberg de Geer — för mig skulle det vara som ett val mellan pest och kolera. Bägge är de kulturradikaler, och ointresserade av all verklig kultur. Den förment konservativa kulturministern hade faktiskt också möjligheten att utse någon verkligt kompetent person med gedigna kunskaper, vilken kunde bidra med verkligt nytänkande och inte bara nyliberala floskler.

Kommentarer är stängda.