Kvinnliga politiker lever farligare

När Mijailo Mijailovic mördade Anna Lindh var det ingen som påstod att det var framdrivet av en politisk opinion. Han var en ensam galning. Jared Lee Loughner som nu sköt den amerikanska kongressledamoten Gabrielle Giffords påstås dock vara en produkt av amerikansk höger, eftersom Giffords är vänster. Analyserna ligger verkligen på neanderthalnivå.

Svenska undrsökningar visar att kvinnliga politiker är mer utsatta än manliga (enl. SKL). Galningar som är ute för att skada politiker siktar oftare in sig på kvinnor än män. Jag skulle tro att det är likadant i USA.

Ett antal kommentatorer som man trodde hade sinnesnärvaro att kolla upp denna typ av fakta innan de yttrade sig har dock redan bestämt sig för att skylla allt på republikanska partiet.

Paul Krugman, mottagare av riksbankspriset till Nobels minne och krönikör i New York Times är ett exempel. I Sverige spinner Per Wirtén och Ann-Charlotte Martéus vidare på samma tema. Amerikansk höger är så ond att den framkallar galningar ur sina led.

Nu vet vi inte mycket om mördarens person ännu. New York Times skriver att han sannolikt var psykiskt sjuk. Han led av förföljelsemani och hela paketet av galenskaper typiska för just den ensamme galningen.

Klokt är väl att vänta in polisutredningen innan man säger något om ett mord har begåtts av politiska skäl eller inte, istället för att bara repetera de vanliga fördomarna om den amerikanska högern.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: