Wikileaks: Nyckeln till fred är i Israels händer

***Se rättelse längst ned.

De nya Wikileaksdokumenten som Al-Jazeera presenterar idag bekräftar mycket tydligt en av mina nya käpphästar: Att nyckeln till fred mellan israeler och palestinier är i händerna på den israeliska regeringen.

Al-Jazeera är i sin rapportering mycket hård mot de palestinska ledarna. De palestinska förhandlarna har erbjudit sig att ge bort stora delar av Östra Jerusalem (som är palestinsk mark enligt 1967 års gränser). Även de judiska kvarteren i Gamla stan och kontrollen över Tempelberget.

Allt detta är mycket känsliga frågor. Och det finns naturligtvis inte full enighet på den palestinska sidan om vad som ska ges bort. De palestinska ledarna försöker nu låtsas som att dokumenten är förfalskningar, vilket bara gör saken värre för dem. Dokumenten kommer från amerikanska UD. Det finns ingen anledning att betvivla äktheten.

Det här utspelades 2008–2009. Tillförordnad regeringschef var nuvarande oppositionsledaren Tzipi Livni, partiledare för Kadima, som är det något mer förhandlingsvilliga partiet. I valet 2009 gick dock makten över till den nuvarande regeringskoalitionen som leds av Benjamin Netanyahu och Avigdor Lieberman, med f.d. socialdemokraten Ehud Barak i släptåg.

Jag uppfattar erbjudandet från den palestinska sidan som mycket generöst. Vi talar om landavträdelser i Östra Jerusalem. Det är smärtsamt för dem att erbjuda detta. Det är som om vi svenskar skulle behöva ge upp stora delar av Stockholm till ett annat folk, inklusive delar av Gamla stan och Kungliga slottet.

Detta visar att det är Israel som inte förmår bjuda till. Tzipi Livni förefaller inte ha accepterat erbjudandet på grund av att man inte kunde lösa frågan om några av de bosättningar som ligger långt inne på Västbanken. Det kan jag förstå. Frågan är mycket svår att lösa.

Ingen förståelse alls har jag dock för den nuvarande regeringen, vars utrikesminister föreslår att palestinierna ska avstå ungefär halva Västbanken. Det tycker han är ett rimligt bud.

Med tanke på att Israel dessutom äger den totala militära kontrollen över hela området, alltså både Israel och Västbanken, och att palestinierna därmed inte utgör något hot rent fysiskt, så kan jag inte dra någon annan slutsats än att det är Israel som måste ta nästa stora steg för att nå fred. Hur många liknande erbjudanden har Israel råd att säga nej till?

***Rättelse
I inledningen har jag skrivit att papprena kommer från Wikileaks. Så är inte fallet. Det var bara ett antagande från min sida, eftersom de läckta dokumenten är många och typiskt sådana som Wikileaks har. Jag har inte lyckats bena ut varifrån papprena kommer. Läs mer om papprena i The Guardian.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Wikileaks: Nyckeln till fred är i Israels händer”

 1. Din poäng vore mer intressant om inte det palestinska ledarskapet nu tagit så vildsint avstånd från dokumenten (som f.ö. inte ingår i s.k. WikiLeaks).
  Och om det inne funnes så väldokumenterade exempel på hur PA faktiskt vägrat liknande israeliska fredsavtal.

  PA: Al-Jazeera has declared war on Palestinians
  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?ID=204916&R=R1

  Read: Olmert’s offer to the Palestinians
  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?ID=204954&R=R1

 2. Anders,
  Jag får tacka för påpekandet att Wikileaks inte har med Palestine Papers att göra.

  I övrigt ser jag inte vad du vill visa med dina länkar. Det de läckta dokumenten visar är att palestinierna varit mycket tillmötesgående. Att Olmert också varit tillmötesgående tvivlar jag inte på. Men han är avpolleterad, som du vet. Det är Netanyahu som styr med Liebermans stöd. Olmert borde ha tagit palestiniernas erbjudande medan han hade chansen.

Kommentarer är stängda.