Om 50 år får också barn rätt att rösta

I måndags skrev Bo Rothstein i Expressen och talade i Sveriges Radio om att barn borde få rösta genom sina föräldrar. Barn är medborgare och borde därmed ha rätt att få sina intressen sammanvägda med alla andras. Galet?

Nej, inte alls. Rösträtt för barn är en fråga som dyker upp då och då. Debatten är större i Tyskland. Här finns argument både från höger och vänster. Kolla “Kinderwahlrecht” på Wikipedia. Den belgiske filosofen Phillippe van Parijs har också skrivit intressant om ämnet i en artikel som heter “The Disfranchisement of the Elderly
and other attempts to secure intergenerational justice”.

I Sverige brukar olika barnläkare ibland träda fram och tala om att barn borde få rösta, exempelvis professorn i barnmedicin Hugo Lagercrantz. Vi är också några svenska statsvetare som intresserat sig för ämnet, exempelvis Gunnel Gustafsson eller Ludvig Beckman, samt jag. Här är en länk till min artikel i Tidskrift för politisk filosofi.

Jag inser att det kommer att ta lång tid innan ett förslag som detta får ett bredare folkligt genomslag. Det är inget man vinner några val på som politiker. Det tog 50 år för kvinnor att få rösträtt efter det att den första motionen i ämnet lades i riksdagen. Det ansågs då vara en av de löjligaste frågor någon hade hört talas om.

När jag har talat med människor om detta ämne har jag upptäckt att det folk har svårast att smälta är att barn skulle kunna få delegera sin röst till sina föräldrar. “Då får ju föräldrarna extra röster”, brukar det sägas. Det sägs bryta mot principen om en person, en röst. Men det är just den principen som inte tillämpas när det gäller barn idag. Barn är medborgare utan rösträtt. För dem gäller inte principen om en person, en röst. Det är de nuvarande förhållandena som bryter mot denna princip.

Sen kan det alltså finnas goda skäl till varför vi ska bryta mot principen, men det är en annan femma…

Ämnet är faktiskt väldigt roligt att diskutera, eftersom det vänder upp och ned på alla våra invanda begrepp om vad vi tänker oss att demokrati är och vad man de facto gör när man går och röstar. Varför ger vi rösträtt till vuxna utan någon som helst koll på politik medan vi tar ifrån rösträtten från den intelligente 12-åringen som följer varenda debattprogram på TV? Fundera på det!

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Om 50 år får också barn rätt att rösta”

  1. En möjlig effekt av ovanst: Demokratin skulle äntligen vara ett livligt samtal hemma typ: lröstar ni åt mej på DET partiet så får ni aldrig se mig mera! Ett utmärkt tillfälle att argumentera och motivera sig för både barnet och föräldrarna.

    En annan: c:a 2.5 milj nya röster kommer loss. Det parti som inte direkt lägger fram ett verkligt bra politisk program för nästa generations uppväxt och möjligheter på alla plan får se tåget gå.

    Jag har fler tankar runt detta. Intressant för dig?

Kommentarer är stängda.