Tillåt en friare allians

Jag är en allianskramare. Alliansen var det som tvingade sossarna på reträtt och skapade ett friare och mer välmående Sverige. Men nu när vi tillsammans har vunnit två val kan det vara dags att tillåta också ett friare meningsutbyte inom borgerligheten.

Alliansen bildades 2004. Dessförinnan hade jag år ut och år in gått omkring och varit deprimerad över hur uselt organiserad den svenska borgerligheten var. Varför kunde inte vi bildade och begåvade som vi var skapa en gemensam front? Destruktiva falangstrider är något man läser om finns i andra länder. Idioter, tänker man då, varför enas de inte? Men faktum är att vi borgerliga var precis just så. Vi “kannibaliserade” på varandra.

Med två valsegrar bakom oss och ett exemplariskt samarbete mellan de fyra partiledarna borde vi dock nu kunna tordas släppa lite på formerna. Det tajta samarbetet var nödvändigt inledningsvis. Vår trovärdighet som allians var i botten. Det hade i valrörelse efter valrörelse varit socialdemokraternas ständiga budskap till väljarna att vi inte kunde hålla sams. Borgerlig splittring var ett väl inpräntat begrepp i väljarnas hjärnor. Media gjorde inte annat än att leta sprickor i samarbetet.

haggis
Som moderat vill jag se ett större och självsäkrare KD. För alliansens skull.

Nu är dock situationen helt annorlunda. Vi har visat att vi kan regera. Alliansen håller ihop och har järnkoll på ekonomin. Vi fick förnyat förtroende av väljarna. I och med det tror jag att vi har råd att lätta på kravet att vi ska tala med en gemensam stämma i alla tillfällen. Alla vet ju att det finns meningsskiljaktigheter mellan allianspartierna. Men eftersom all öppen inomborgerlig diskussion förut uppfattades som “splittring” var vi tvungna att föra dem bakom stängda dörrar. Det är mycket möjligt att vi inte behöver göra det längre.

Som moderat är det också viktigt att påminna sig om att vi har tjänat mest på alliansen och att en stor mängd av de väljare som vi har vunnit förmodligen skulle ha gått till något av de andra partierna om förhållandena varit annorlunda. Det finns en stor grupp notoriskt otrogna allmänborgerliga väljare. Just nu har vi dem, men de är på något vis alliansens gemensamma egendom. Ett parti som kristdemokraterna som hänger på gärdesgården måste få konkurrera om dem med oss, utan att vi tror att det skadar alliansen.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Tillåt en friare allians”

Kommentarer är stängda.