En feministisk madrassa

Hur kommer det sig att det ofta är bråk omkring huruvida det ska få finnas religiösa förskolor, medan inte ett endaste kritiskt ord sägs om förskolor som byggs på feministisk ideologi?

Aftonbladet har ett reportage om förskolan Egalia i Stockholm där man lär barnen att det inte finns några kön, sociala kön. Ord som “han” och “hon” används inte, utan istället det från finskan inlånade “hen” som betecknar både och. Inte heller talar man om pojkar och flickor utan om “personer”. Inte ens kan man tänka sig att kalla sophämtare för sopgubbar. (Jag har aldrig sett en kvinnlig sopgubbe.)

Därtill har man även rensat hyllorna på olämplig litteratur. Chefspedagogen förklarar:

Heterofamiljsböckerna får de ändå överallt. Det kan verka överdrivet, men vi måste hela tiden ­vara en motvikt till ett könssegregerat och konservativt samhälle.

Hu så hemskt! Tänk om någon växer upp och blir konservativ när hon eller han blir stor! Tänk om hon eller han blir en sån som gifter sig, skaffar barn och äter middag tillsammans med stek och rönnbärsgelé på söndagarna.

Pakistan
En pakistansk madrassa, koranskola.

Reportaget andas inte ett enda kritiskt ord. Här har vi alltså typexemplet på ett ideologiskt träningsläger för barn. Barnen ska skyddas från den onda omvärlden och bara komma i kontakt med rättänkande och bara läsa ideologiskt anpassad litteratur. Aftonbladet återberättar allt som om det vore den mest naturliga sak i världen.

Jag ser inte en förskola utan en feministisk madrassa, en koranskola, liknande de tusentals madrassor som finns i Pakistan dit fattiga föräldrar skickar sina söner. I dessa skolor får pojkarna bara läsa koranen, inget mer. På förskolan Egalia får barnen lära sig feminism, inget mer.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

23 reaktioner till “En feministisk madrassa”

 1. Och exakt vad är det som är så hemskt med att inte vara heteronormativ? Var ligger skadan i att kalla människor för hen? Vad är det dåliga med att i alla fall försöka minska könsrollerna? Heteronormativitet skadar mer än vad du verkar veta. Heteronormativitet är f.ö.inte samma sak som heterosexualism.

  Jag tror du fattar själv att tanken inte är att det är dåligt att gifta sig och bilda familj och äta rönnbärsgelé. Jag tror också du fattar att de inte bara lär sig feminism.

  Man kan tycka vad man vill om skolor med stark profilering. Men att jämföra feminism och genusfri undervisning med fundamentalism, det är bara jävligt onödigt.

  För övrigt har jag sett kvinnliga sophämtare, flera stycken.

 2. Bra nella! På hennom bara. Han tål det.

  Stefan, när bjuder du på söndagsstek?

 3. Att inte hjälpa barnen till en trygg könsidentitet borde klassas som barnmisshandel.

 4. Det är en viss skillnad på att behandla barnen könsneutralt och på att lära dem en massa om feminism. Dessutom har genus en grund i verkligheten, vilket religion inte har. Jag tror ingen hade muckat om en antirasistisk skola heller, det handlar om att behandla folk lika. Hur kan man möjligen ställa sig emot det?

 5. Indoktrinering av barn är ett gammalt klassiskt kommunistiskt ideal. Idag är kommunismen på dekis, men vissa männsiskor har uppenbarligen en naturlig läggning för att bli politiska kommissarier. Feminismen fungerar som en ersättningsideologi för dessa människor.

  När kommer förresten “Handbok i feministisk barnindoktrinering” ut?

 6. Gud har skapat oss olika men vi har alla rätt att gå omkring på jorden och ta plats. Att synas och höras hemma och offentligt men också att lära oss att ta hänsyn till varandra. Det som nu sker liknar förra århundradets samhälls-omvandling.Den starka konservativa gruppen lämnade inte sina privilegier frivilligt. Det gör ont att bli fråntagen sin världsbild.

 7. Det heter inte “hen” utan “hän” på finska vilket kanske är tur att inte hän används i så idiotisk syfte.

 8. Ledsen Stefan, det blir inga höga poäng för den retoriken. Du menar att eftersom genuspedagogiska skolor har en ideologi så är de att jämföra med indoktrineringsanstalter. Låt mig påminna dig om att det svenska skolväsendet också är utpräglat ideologiskt. Vi lär barn sådana ideologiska saker som demokrati och människovärde, redan tidigt i livet.

  Det finns inga “icke-ideologiska” skolformer. Ett barn som inte får en ideologi blir ingen samhällsvarelse.

 9. Hetronormativiteten och könsnormer kommer aldrig försvinna!
  De är en för viktig del i ett fungerande samhälle.

  Men det är roligt och underhållande att se feministerna försöka, hoppas bara att barnen inte far alltför illa.

  @C-vitamin: För övrigt haltar din liknelse med förra århundradets samhällsomvandling betänkligt, då var det en mycket stor grupp som började ta plats efter att ha varit kontrollerad av en liten elit, nu är det ‘feminister’ och HBT(QRSTUVFIKPML(r)… jag vet inte vad som är PK-förkortningen just nu)-lobbyister som är en liten tyckar-elit som envisas med att försöka ‘omvända’ och ‘frälsa’ den stora gruppen vanliga männsikor som bara vill vara ifred och leva sina liv utan att behöva huka för ideologiska pekpinnar som viner över deras huvuden.

 10. Barn ska alltid få vara barn. Det är en viktig princip anser jag. För att barn ska kunna växa och bli en del av samhället så behöver barnen lära sig lite om ditten och datten, läsa och lära sig att använda sig av sina sinnen för att sedan kunna använda sig detta i bildandet av den egna personen.

  Att försöka att tuta i barn att det inte finns en skillnad mellan kvinnor och män och introducera “hen” är att inte låta barn vara barn. Det är viktigt att lära barn att tänka kritiskt och se världen med nya ögon.

  Jag tror dock att barn är lite väl små för att utsättas för politiska experiment. Det finns andra och betydligt bättre och mer effektiva verktyg om man vill arbeta för ett tolerant samhälle. Där man verkligen får vara som man vill och äta stek på söndagarna om man tycker det är gott.

 11. Förresten @C-vitamin: “den starka konservativa gruppen” ??
  Hahaha! I wish!
  Det har inte funnits någon stark konservativ grupp i det här landet sedan Arvid Lindmans tid.

 12. Själv är du okritisk mot friskolor som är religiösa men kritisk mot feministiska?

  Jag är som vanligt kritisk mot mixen av okunskap och inkonsekvens i det du skriver. Din jämförelse skum på så många plan att man inte vet var man ska börja, bl a som argument för att en mycket konservativ syn på könen skulle vara acceptabel.

  Att du på denna blogg tidigare rätt konsekvent viftat undan att såväl islam som islamism är ett problem — bl a att inte sharilag står i konflikt med svensk lag för att den kan acceptera sharialag — är också, måste man säga, stolligt.

  Du må vara en trevlig prick, som många gånger har bra åsikter, men ofta kommer du med sådana här stolligheter.

  Sorry, men var och vartannat år skriver jag kanske kritik så här. Ser kanske på något sätt plikt att kommentera stolligheter som jag ser.

 13. Till Stefan: Det är ju det som är charmen med dig, din inkonsekvens, du är precis som vi andra.
  Och en mästare på att provocera fram debatter, du vet vilka knappar du ska trycka på.

  Fin bild förresten från Följeslagarprogrammet, som kom idag. Betlehemskrubban var ju en perfekt bröllopspresent till kronprinsparet.

 14. Till Niclas: Jag hoppas du är snäll mot dina ev barn om det skulle visa sig att de inte är heterosexuella.

 15. Magnus, du talar om sånt du inte har kollat upp. Jag har inte viftat bort problemet med islamismen. Jag tror att du har blandat ihop mig med någon annan. Utnyttja sökfunktionen och läs vad jag verkligen har skrivit.

 16. @C-vitamin: Nog för att jag är kantig och hård och inte alltid tar hänsyn till mottagarens känslor när jag för fram mina åsikter, men att insinuera att jag skulle sluta älska min dotter bara för att hon kom ut som homosexuell är nog det mest osakliga, oförskämda, kärlekslösa och hjärtlösa påhopp jag varit med om på länge.
  Du borde skämmas!
  Du kan omöjligen vara förälder om du klampar in på detta område på ett så osmidigt och okänsligt sätt, och om du mot all förmodan är förälder, borde du veta bättre.

  Det du borde gjort, är att framföra invändningar mot mina påståenden eller min kritik av din liknelse, kanske framföra ett och annat argument eller motargument, eller kanske ifrågasätta mina påståenden och avkräva mig en fördjupad presentation av vad jag egentligen menar med det jag skriver; i vilket fall skulle du inte dragit in min dotter i detta!

  Oförskämda människa!

Kommentarer är stängda.