För socialismen är välgörenhet något fult

Kan politiker skapa solidaritet hos människor? Stockholms socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M) menar att det är svårt. Jag håller inte med.

Jag förstår visserligen vad König Jerlmyr menar. Politiker kan inte omskapa människans natur. Människor är både naturligt omtänksamma om varandra och naturligt egoistiska. Det finns inte en politisk åtgärd att ta till för att bota en egoist.

Däremot finns det som sagt en naturlig vilja att göra gott hos alla människor, och den viljan kan uppmuntras av politikerna. Regeringen har lagt ett förslag om skattelättnader för den som skänker pengar till hjälporganisationer. Det är ett enkelt sätt att uppmuntra givarglädjen.

Under de mörka åren, då socialdemokraterna styrde, fanns inte denna skattelättnad. Att privatpersoner skulle kunna tänka sig att frivilligt ge bort pengar sågs på med misstänksamhet. Socialister menar nämligen att hjälpverksamhet är ett sätt att befästa ojämlikheter i samhället.

Däremot kunde företag få avdrag på skatten för sponsring av idrottsföreningar. I den socialistiska tankevärlden är det fint att skänka pengar till konkursmässiga fotbollsklubbar. Fult att skänka pengar till Rädda Barnen.

Enda kritiken jag har mot regeringens förslag är att avdragsrätten är för liten.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “För socialismen är välgörenhet något fult”

  1. Hi Stefan,
    Its good to hear that Sweden is giving a tax break for people who give to Charity. I always think of a caring heart to also be a giving heart.For which the Swedish people are both.
    Good luck with your meeting.

  2. Stefan the traslation pray a thanksgiving should read ” be a giving” heart

  3. Håller inte med dig ! Skulle solidariteten endast leva på frivillighet och godtyckliga gruder skulle klasskillnadena var ännu större än vad de är idag. Och det är inte bra. De rikare har blivit rikare och de fattiga fattigare i dagen Sverige. och de är inte bra !

  4. Nice to hear from you John! In Sweden we don’t have the same tradition of donating money as you do in the U.S. We pay higher taxes instead.

    This is intentional because socialdemocrats argue that people of need should not have to beg for help. I think so too, but I can’t see any reason not to encourage people to give more by their own free will.

Kommentarer är stängda.