Leve det fria Egypten!

Hosni Mubarak avgår. Nu hoppas vi alla på en snabb och lugn övergång till demokrati. Alla förutsättningar finns för att lyckas. Att arabvärldens största land blir en demokrati är som en skänk från ovan. Leve det fria Egypten!

Tack vare alla dessa modiga och fredliga demonstranter i Tunisien och Egypten har idag ett gigantiskt steg tagits mot fred och frihet i Nordafrika och Mellanöstern. Det är en hjältebragd. Vi vet inte om de nyfödda demokratierna kommer att överleva. Det är svårt med demokrati. Men inget kan ta ifrån hjältarna på Frihetens torg i Kairo den seger som de idag har vunnit. Respekt!

tahrir
Demonstranter på Frihetens torg i Kairo. (Foto: Mahmoud Saber.)

Varför är detta också viktigt för oss i Sverige? Jo, därför att demokrati är det enda styrelseskick som på lång sikt kan garantera frihet och fred. Mellanöstern har alltid varit plågat av krig och förtryck. Det har fram till nu aldrig funnits en fungerande arabisk demokrati. Nu tar det lilla Tunisien och det stora Egypten ett första steg mot frihet. Därmed tar hela världen ett steg mot ökad säkerhet.

Vi i Europa måste vara ärliga och säga att vi länge blundat för Mubaraks diktatur. Det är inte bara USA som samarbetat med honom. Vi i Sverige har också gjort det. Vi har gjort det för att vi inte har velat ha ett nytt krig mellan Egypten och Israel, något som Mubarak personligen varit en garant för att det inte skulle ske.

Alla fördömanden som vi gör över Mubarak faller därför tillbaka också på oss själva. Ödmjukhet är den enda rimliga hållningen från vår sida. Vi ska vara tacksamma för att det Egyptiska folket tagit tag i sin situation, att det har gjorts med fredliga medel och att allt talar för att övergången till demokrati går lugnt.

Sverige och EU:s uppgift är därför lika enkel som självklar, nämligen att göra allt vi kan för att stödja den demokratiska regim som vi hoppas är på plats inom kort. Leve det fria Egypten!

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Leve det fria Egypten!”

Kommentarer är stängda.