Neutralitetspolitiken är en sossezombie

Fram till början av 1980-talet samarbetade Sverige i hemlighet med USA, trots neutralitetspolitiken. Sedan tog ett nytt gäng socialdemokrater över makten, som inte bara ansåg att neutralitetspolitiken var taktiskt smart. Den var också den moraliskt riktiga.

Vilken moral var det då dessa socialdemokrater under Olof Palmes ledning stod för? Jo, att det var fel att kräva frihet för folken i de kommunistiska diktaturerna. Mats Johansson sammanfattar denna syn väl i Svensk tidskrift:

Olof Palme hade satt tonen 1983 genom att kalla det moderata stödet för frihetssträvanden i Östeuropa för ”korstågsanda” och ”en säkerhetsrisk för den svenska säkerhetspolitiken”. Pierre Schori hävdade angående ropen på självständighet att folken ”inte alls ställt de kraven”, ty de ville inte gå ”en äventyrsväg”. Enligt riksdagsledamoten Sture Ericson (S) var ”sådana utrikespolitiska stolligheter” uttryck för extremism.

Officiellt dog neutralitetspolitiken 1992, men liket lever. Fortfarande tror många i vårt land att vi är neutrala mellan USA och Sovjetunionen, trots att det var 20 år sedan Sovjetunionen gick under. Neutralitetspolitiken var sjuk redan 1983. Den dog 1992. Nu är den en sossezombie: http://www.youtube.com/watch?v=w4dNgl0sXiE.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: