Diktaturens inbyggda problem: Att aldrig lyssna

Den arabiska våren fortsätter. Vem trodde att Muhammar Khaddafi skulle vara på väg att falla? Inte jag. Gubben har suttit säkert i flera decennier. Så hur kan han ha missbedömt situationen så till den milda grad att hans livsverk brakar samman som en korthus?

Det finns faktiskt en förklaring till det. Diktatorns problem är att ingen törs säga till honom som det är. Alltså får han inte reda hur verkligheten ser ut. Alltså vet han inte vilka åtgärder han ska sätta in, trots att han kanske hade vetat precis vad han skulle göra.

Michail Gorbatjov var en av de diktatorer som förstod detta problem. Han såg att Sovjetväldet ekonomiskt sett var på dekis och förstod att reformer behövdes. Därför skapade han “glasnost”, öppenhet. Folk skulle tillåtas höra av sig med klagomål. Föga anade han dock att han därmed lade grunden för sitt imperiums undergång.

Muhammar Khaddafi borde ha lärt sig av sina misslyckade diktatorskolleger. Men det vi ser nu är återigen en gubbe som tycker sig veta precis hur allt är och avfärdar all kritik som illvilliga konspirationer. Vi får glädjas åt Libyens folk som nu kanske kan få sin frihet! Men det är mänskligt sett tragiskt att se hur gubben går under utan kanske ens förstå varför.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: