Sätt stopp för socialistiska “Rättvisemärkt”!

Tack Uppsala kommunfullmäktige för ert kloka beslut att inte “rättvisemärka” Uppsala. Nu får det vara slut på tjafset omkring detta socialistiska bluffprojekt!

Från och med nu tänker jag aktivt sluta köpa “rättvisemärkta” produkter, märkta med Fairtrade Sveriges symbol: www.fairtrade.se. Hittills har jag varit skeptisk. Nu är jag förbannad.

Inte nog med att organisationen kidnappat ordet rättvisa och därmed skambelägger alla i sin omgivning som inte vill följa deras anvisningar genom att antyda att de beter sig “orättvist”. Den insisterar dessutom på att kommuner ska intervenera i det lokala näringslivet. Fairtrade Sverige vill att kommunerna ska styra över varuutbudet i livsmedelsbutikerna.

Så skriver Fairtrade Sverige om hur en kommun ska göra för att få kalla sig själv “rättvis”:

Ett utbud av Fairtrade-produkter ska finnas tillgängligt för konsumenter i livsmedelsaffärer, på caféer, restauranger och hotell.

Detta är socialism. Politisk planering av vilka produkter som ska få finnas till försäljning hos fria näringsidkare har inget annat namn än socialism. Det har ingenting med rättvisa att göra!

Fairtrade Sverige agerar också på ett mycket osmakligt vis när organisationen hävdar att den egentligen bara vill att folk ska köpa produkter som är producerade i enlighet med ILO:s konventioner om att upprätthålla mänskliga rättigheter. Fairtrade Sverige påstår sig vilja skydda barn i tredje världen från att bli utnyttjade som arbetskraft.

Det är strunt. Vad Fairtrade vill göra är att reglera prissättningen på olika marknader eftersom man inte anser att marknadspriserna för kaffe- eller kakaoodlare är rättvisa. De anser att priserna är för låga. I enlighet med sin socialistiska grundsyn anser Fairtrade att marknaden är “orättvis”.

Pratet om att skydda barn från barnarbete är en dimridå, ett sätt att slippa ifrån jobbiga frågor om på vilket sätt socialism skulle skapa större rättvisa i världen. Gå inte på den bluffen!

Nu får det vara slut på den självförhärligande moralism denna organisation står för! Det är rättvist att köpa kaffe i enlighet med de vanliga marknadsekonomiska principerna! Alla stora livsmedelskedjor har redan etiska riktlinjer för att motverka barnarbete! Sluta anklaga andra för att bete sig “orättvist”! Sluta kräva politisk reglering av det lokala näringslivet!

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

12 reaktioner till “Sätt stopp för socialistiska “Rättvisemärkt”!”

 1. Vadå kidnappat, borgare känner inte till vad rättvisa är överhuvudtaget…

  Du. Ärligt talat, här sitter du och ordbajsar om “självförhärligande” och anklagar en förening som arbetar för en bätter fördelning i världen för att “bluffa”. Åk ner till Nicaragua och bli livegen kaffebonde i fem år och kom sen hem och gaffla om hur “självförhärligande” det är med fackliga rättigheter, frihet från cancerframkallande bekämpningsmedel och att dina barn får gå i skolan utan att du behöver kidnappa en förman för det.

  Tills dess kan du bara hålla din pinsamma moderatkäft stängd i detta ämne. Ditt dumma jävla inlägg får mig att skämmas för din skull.

 2. Jag tror du avslöjade honom Stefan. Han blev jättearg och tog i allt vad han hade för att lägga ut en dimidå kring sakfrågan för att slippa bemöta sakargumenten. Jag kan riktigt se framför mig hur han viftar agiterande med armarna alldeles röd i ansiktet.

  Hörru Nicklas!
  Ta och skärp dig!

  Hade rättvisemärkt strävat efter rättvisa först och främst och inte gjort det vänsterorganisationer alltid gör, profiterar på “mjuka frågor” för att tvinga igenom sin smutsiga ideologi, då hade jag gladeligen köpt rättvisemärkt.
  Hade ni vänstermännsikor verkligen brytt er om männsikor hade ni sysslat med projekt som inte låser fast bönder i ert socialistiska planekonomi-slavsystem!

  Tills du lär dig detta kan du hålla din pinsamma mördarideologiförsvararkäft stängd i detta ämne. Din dumma kommentar får mig att skämmas för din skull.

 3. Ha haa,

  Nicklas Erikssons inlägg är ju obetalbart! Det är ju precis det som är så vanligt bland fairtradare: att de är så fantastiskt naiva och ytterst sällan har varit på plats på en kaffeplantage, i vart fall inte i andra sammanhang än på Myrdal-goes-Kambodja-resor.

  Nej, jag håller med Stefan om att hittills har vi inte uppfunnigt något bättre system än marknadsekonomin att styra sådana här saker; ungefär som att demokratin är det minst dåliga för att styra ett land.

 4. Bönderna i Centralamerika är fattiga för att de lever på att odla kaffe. Alltså skapar vi en organisation som binder fast dem i att fortsätta med det på samma vis som alltid, men vi lägger på några kronor för att rädda våra samveten.

  För att göra det hela riktigt övertydligt kallar vi det för “rättvisa” men i själva verket är vi mest ute efter att gjuta fast utvecklingsländerna i att producera samma produkter på samma sätt som de alltid har gjort.

  Kan inte Rättvisemärkt vara ärliga med att de egentligen säljer avlatsbrev? Det var i alla fall Katolska Kyrkan på sin tid…fast det var ju femhundra år sedan de kom på att avlatsbrev är dålig produkt på sikt.

 5. Tror ni verkligen att Fairtraderörelsen försöker omvända svenska kommuner till att bli socialistiska? Ni är ju pinsamma!

  Här försöker man köpa fairtradeprodukter för att förhoppningsvis hjälpa bönder på vägen till bättre levnadsstandard. Och köpa ekologiska produkter för att minska kemikalier i maten och odlingsprocessen.

  Gör något själva istället för att klaga. Kliv upp ur sandlådan!

 6. @Eppe
  Notera att jag överhuvudtaget inte nämnde socialism i min kommentar, men väl böndernas fattigdom och Rättivsemärkts till stor del helt misslyckade försök att hjälpa dem. (Vad är ett “rättvist” pris förresten?)

  Vad gäller ekologisk odling så tvivlar jag starkt på att vi kan försörja jordens befolkning med strikt ekologiska odling. Vill minnas att det varit en del debatt om detta för inte allt för länge sedan.

 7. …oavsett vad man tycker om interventioner och regleringar av marknadskraftens osynliga hand så kvarstår ju problemet. Fattigdom och framförallt det så kallade frustrationsgapet är alltjämt en avgörande källa till, och grogrund för terrorism och våldsamma konflikter. Jag har inte läst någon kommentar med ett konstruktivt förslag för att hantera problemet. Bara en massa meningslöst pajkastande utifrån felaktiga grundantaganden.

 8. Fattigdomen i Sydamerika botas inte med socialistiska produktionsmetoder. Ett konstruktivt förslag för att förbättra handeln med fattiga länder vore att EU tog bort sina skyddstullar på jordbruksvaror. Socialism har inte skapat välstånd någonstans och har inte kunnat dämpa terrorism. Tvärtom är socialism något som brukar motivera folk till att bli terrorister, som t.ex. i Grekland.

 9. Det är inte marknadsekonomin som är problemet, problemet uppstår när man betraktar marknaden som en naturlag utan att ta hänsyn till de friktioner som uppstår med de befintliga strukurerna där jordbrukstullarna är en viktig del men inte på något sätt avgörande.

  Att tro att det är möjligt att göra om världen till en steril laboratorieliknande ekonomisk miljö, där mantrat “allt annat lika” och “trickle down” gäller, är väldigt naivt och ett tecken på en världsfrånvänd inställning.

  Att använda sig av Reaganretorik för att försöka skrämma folk till att tro att alternativet till dagens klyftor och ojämlikhet består i en totalitär och repressiv politik är också ganska tamt.

  Solidaritet är inte farligt även om det kan vara smittsamt…

 10. Det är inte ok för folkvalda att lyssna på de onda vänster-lobbyisternas råd!
  Det är socialism! Socialism är aldrig förenligt med rättvisa eller andra positiva ord. Socialism skall alltid förknippas med negativa ord. (se moderaternas stora lexicon med nyspråk)

  Rättvisa är när moderata folkvalda nedmonterar och säljer ut skolor och vårdföretag till lägstbjudande, även om det är till löjligt låga priser.
  Eller när de stänger ned försäkringskassans kontor.

  Det ÄR rättvisa som skippas, för det straffet förtjänar de i det svenska folket som varit så fruktansvärt hjärndöda att de röstat in stefan och company.

 11. Alldelels riktigt uppfattat. Jag förknippar socialism med orättvisa.

Kommentarer är stängda.