Gevalias “orättvisa” kaffe

Mitt utbrott mot bluffmakeriet bakom “Fairtrade Sverige” från förra veckan skapade en del reaktioner. Många tycks fortfarande tro att om någon sätter en etikett som det står “Rättvist” på så måste det också vara så.

Logiskt sett måste därför, enligt detta sätt att tänka, produkter som inte är rättvisemärkta vara “orättvisa”, i alla fall lite mindre rättvisa. Den som köper vanligt kaffe är mot fackliga rättigheter, mot att barn ska få skolgång och för att cancerframkallande bekämpningsmedel ska användas, osv.

Gevalia är inte rättvisemärkt. Jag skulle därför gärna vilja veta av alla er som anser att det är mer moraliskt att köpa “rättvisemärkt” kaffe än vanligt Gevaliakaffe vad det är för fel på Gevalia. Eftersom ni är övertygade om att Fairtrade Sverige har kaffe som är “rättvist” medan Gevalia inte har det så utgår jag ifrån att ni också kan förklara på vilka punkter Gevalias kaffeproduktion är “orättvis”.

Jag är särskilt intresserad av er åsikt om Rainforest Alliance, som Gevalia samarbetar med, och som utdelar ceritfikat för etisk försvarbar kaffeproduktion. Jag kan inget om denna organisation, men jag antar att ni kan det, eftersom ni ju vet att Gevalia inte tar etiska hänsyn.

Så hur är det? Vad är det i Gevalias kaffe som är “orättvist”? Vad är det för fel på Rainforest Alliance? Använd kommentatorsfältet nedan för att förklara. Ni säger att ni vet hur det är och jag vill veta. Varsågoda! Förklara!

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Gevalias “orättvisa” kaffe”

  1. Det knepiga är väl närmast att köper man kravmärkt, rättvisemärkt, och allt vad det är, så ställer man vissa producenter som inte uppfyller kraven utanför och bidrar sannolikt genom denna kartellbildning till att de som har det allra sämst får det ännu sämre.

  2. Läs på naturvårdsverket om kaffe, kaffeodling m.m

Kommentarer är stängda.