Inte ett dåligt val

Håkan Juholt föreslås bli partiledare för Socialdemokraterna. Han var inte med i de tidigaste diskussionerna. Han är säkerligen mångas andrahandskandidat, men jag tror faktist att valberedningen har gjort ett bra val.

Juholt kommer in i ett mycket svårt läge för partiet. Självförtroendet är skadat, falangstrider av libyska dimensioner har utkämpats inom S i Stockholm, partiet saknar gemensam inriktning i flera stora frågor.

Med tanke på det städjobb inom partiet Juholt har framför sig och den parlamentariska situationen är det högst osannolikt att sossarna tar över regeringsmakten 2014. Det är för mycket som ska hinnas med innan partiet med full kraft kan utmana alliansen.

Juholt har dock trots det goda chanser att göra ett gott jobb för att få partiet på fötter igen. Han tillhör ingen av falangerna i partiet. Han är från Oskarshamn och därmed inte insyltad i Stockholmssossarnas affärer. Han var aldrig huvudansvarig för den politik som man förlorade valet på. Dessutom är han allmänt känd som en trevlig och vältalig person. Det är svårt att inte gilla honom. Jag tror därför att valberedningens förslag kan funka.

Av presskonferensen att döma lär det dock tyvärr inte bli någon ändring i partiets inställning till säkerhetspolitiskt samarbete med våra grannländer. Här har Juholt som partiets ledande försvarspolitiker redan försvurit sig för den isolationistiska linjen. Juholt kommer sannolikt inte att förespråka att Sverige ska vara med i samma försvarspolitiska organisation som Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Polen m.fl. Den svenska socialdemokratins solidaritet sträcker sig som bekant bara fram till riksgränsen.

I november förra året gissade jag att Sven-Erik Österberg skulle bli ny partiledare. Jag fick fel. Däremot gillar jag fortfarande den framtidsanalys jag gjorde. Läs gärna den: “2018 vinner Socialdemokraterna igen”.
____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Inte ett dåligt val”

  1. Han kommer att bli mycket farlig.

    Jag spår att de kommer att gå åt vänster. Mer populistisk retorik, mindre HBT-fokus, mindre småföretagarflört, mindre “Sahlin-profil” helt enkelt. Det kommer att ge snabba opinionsfördelar. De kommer att släppa Sträng/Persson-dogmen om sunda statsfinanser über alles.

  2. Ja, det ska bli mycket intressant att se om budgetdisciplin-linjen överlever. Det var Perssons signum och Sahlins krav för att kunna samarbeta med V. Nu är den ansatt inom vänstern i S.

  3. Valet av den balanserade Carin Jämtin som ny partisekreterare kan kanske få honom att sansa sig.

    (Jag vill ha ett gult face!)

Kommentarer är stängda.