Med Huckabee i Vita huset går Israel en mörk framtid till mötes

Det är alltid tråkigt att behöva konstatera att det man trodde var en av sina favoritpolitiker lever i en fantasivärld. Mike Huckabee konkurrerade 2008 med John McCain om att bli republikanernas presidentkandidat. Han är en företrädare för de kristna högerväljarna men med den unika förmågan att också kunna vinna förtroende hos de mer sekulära republikanerna. Men…

Huckabee skulle vara en katastrof för fredsprocessen i Israel och Palestina som president i USA. Han tror att han är en Israelvän, men han verkar totalt ha duperats av de israeliska extremister som utgör det största inhemska hotet mot Israels överlevnad som stat. Han är i lag med bosättarrörelsen.

Gov-Huckabee-001
Alltid tråkigt att förlora en politisk vän.

Det är inte ens så att han bara har besökt dem. Han har gjort deras världsbild till sin. Han använder samma ord och samma tankar. AP/Yahoo rapporterar om hans senaste besök i Israel:

“There are vast amounts of territory that are in the hands of Muslims, in the hands of Arabs. Maybe the international community can come together and accommodate,” he said in a meeting with reporters.

Det är Västbanken det handlar om. Huckabee menar att israelerna ska kunna bosätta sig varhelst de vill på detta område. Någon palestinsk stat ska det inte bli. Araberna kan flytta på sig. Araberna äger ju så mycket mark redan som det är, alltifrån Irak i öst till Marocko i väst.

Jag känner naturligtvis igen argumentet. Det är så bosättarrörelsen tänker. De 2,5 miljoner palestinier som bor på Västbanken ska flytta på sig.

Argumentet är så dumt att det inte vet några gränser. Faktum är att inte ens Netanyahu och hans kompis Lieberman står för denna uppfattning. Ingen som är vid sina sinnens fulla bruk kan föreslå något så otroligt galet som att 2,5 miljoner palestinier ska deporteras till Jordanien, Syrien eller Marocko. Hur skulle en sådan sak ens låta sig göras? Ska man knacka på hos varenda palestinsk familj och säga: “Hej, nu är det er tur att flytta. Packa ihop era prylar. Ni får ett nytt hem i Algeriet.”

Att Mike Huckabee hyser dessa fantasiföreställningar har gått mig helt förbi tills nu. Här har media verkligen gjort ett dåligt jobb. Dessa dårskaper belystes inte när det begav sig 2008. Om nu Huckabee vill försöka bli presidentkandidat igen 2012 får vi hoppas att någon börjar ställa frågor.

Just nu vet vi väldigt lite om hur den militärstrategiska situationen i Mellanöstern utvecklar sig. Om några månader har vi en ny regering i Egypten. Vi vet inte ingenting om dess inställning till Israel och palestiniernas sak. Att inte israelerna gör upp med palestinierna nu medan tid är är för mig obegripligt. Att ta parti för bosättarrörelsens extrema hållning i det här läget är att be om en eskalering av konflikten. Ingen sann Israelvän kan stå för en sådan politik.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Med Huckabee i Vita huset går Israel en mörk framtid till mötes”

Kommentarer är stängda.