Nu borde väl friskolepaniken lägga sig

Vad är du mest rädd för? En kärnkraftsolycka eller att ditt barn hamnar i en friskola, som drivs av ett girigt riskkapitalbolag med utländska ägare?

De socialistiska partierna har intensivt hävdat att den svenska skolan dräneras på pengar. Bovarna är de stora profithungriga skolbolagen. Men tänk om någon kollade upp fakta för att se hur det såg ut?

Ur Dagens Samhälle 10/2011.

Tidningen Dagens Samhälle har gjort det. Vad kommer fram? Jo, friskolebranschen domineras av småföretag med låg lönsamhet. Bara 2 procent av landets elever går i skolor där det finns riskkapitalister med som ägare. 85 procent av friskoleföretagen äger bara en skola.

Det finns alltså inga “övervinster” i skolbranschen. Det finns inget slöseri med pengar. Det finns inte en stor grupp rovgiriga kapitalister som suger ut kommunerna på skattepengar.

Folkpartiet som fick panik under valrörelsen och kom på att man ville ha begränsningar i vinstuttagen i skolan kan således sova lugnt nu. Faran är över. Det räckte med att kolla fakta. Det finns ingen anledning till oro.

Artikeln finns tyvärr bara i pappersform.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: