Våld utan ursäkt, men med en förklaring

I fredags förra veckan mördades ett israeliskt par och deras tre barn av en palestinsk man. Ytterligare två barn överlevde. Dådet har med rätta kallats ett terrorattentat. Det är skamligt. Det finns inga ursäkter.

Vad ligger då bakom ett sådant hemskt attentat? Om vi får tro bloggaren Gita så är det palestiniernas oresonliga hat:

Om det var någon som trodde att palestinierna ägnat sej åt någon form av sinnesändring så glöm det.
Ett bevis är den sönderhackade familjen Fogel i samhället Itamar på Västbanken men den insatte vet att det sker dagliga ’incidenter’ med stenbumlingar, slaktarknivar och annat skräp i området.
Så blir det när man är uppfödd enligt Abbas specialmeny – hatfrukost, hatlunch, hatmiddag och så en extra dos judehat före sängdags – för säkerhets skull.

Ska vi tro att det är så? Det finns mycket hat i området, så visst är hatet en drivkraft, men det finns också en annan viktig pusselbit.

Familjen som nu nästan utplånades bor i bosättningen Itamar utanför Nablus. Det är en aggressiv bosättning. Följeslagarprogrammet, som jag deltog i under 2010, EAPPI (www.eappi.org) bevakar den lilla palestinska byn Yanoun. Den har oturen att ligga granne med Itamar. För nio år sedan drev bosättarna i Itamar undan palestinierna i denna by med våld, eftersom de ville ta över marken. Att driva undan en etnisk folkgrupp med våld har ett särskilt namn som alla vet – etnisk rensning.

En förklaring är inte en ursäkt. Det finns inga ursäkter för att mörda barn, som det rör sig om i det här fallet. Inga ursäkter alls. Mördaren måste därför fångas in och ställas inför rätta. Däremot finns det en förklaring till varför det finns ett kraftigt hat mot bosättarna i Itamar.

Palestinska nyhetsbyrån Ma’an News rapporterar ofta om vad som händer utanför Nablus. Bosättarna har något det kallar för “prislappskampanjen”. Alla eftergifter israeliska regeringen gör gentemot palestinierna ska kvitteras med ett pris i form av våldshandlingar mot palestinier. Läs här och här.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Våld utan ursäkt, men med en förklaring”

  1. Hej Stefan! Jag undrar lite över din slutsats att det var en palestinsk man som utförde mordet. Vilken är din källa? Det togs ju för givet av många, men nu ser det ut som att det är en thailändsk gästarbetare som är misstänkt. Det känns sorgligt att omvärlden var så snabb att döma och ännu sorgligare att ett helt folk får betala priset för det här brutala mordet.

  2. Bra fråga. Jag har inte kunskap om gärningsmannens identitet, utan jag har uppfattat det som att morden var en utlöpare av konflikten. Ett inte helt ogrundat antagande, vill jag dock säga till mitt försvar.

Kommentarer är stängda.