Är MUF mot normer och värderingar?

I veckan kom den moderata medlemstidningen Medborgaren. I denna kan man läsa en intervju med dem som ska leda arbetet med partiets nya idéprogram. En av dem är Erik Bengtzboe, ordförande för Moderata ungdomsförbundet. Han har problem med “normer och värderingar”. Varför?

Det är tyvärr ganska vanligt att partier som ska förnya sig kopierar andras tankegods utan att veta varifrån det kommer. Bengtzboe är ett exempel på det.

EB är Erik Bengtzboe, MUF-ordförande

Det har hos genus- och queerteoretiker varit ett mode de senaste åren att klaga på “normer”. Samhället består av en miljard olika normer som reglerar vårt sociala liv. Genus- och queerteoretikerna har utnämnt sig själva till experter på att identifiera sådana normer. Slutsatsen är alltid att de är förtryckande och ska avskaffas. Aldrig, jag menar verkligen aldrig, identifieras goda normer som bör upprätthållas.

Tydligen har MUF-ordföranden köpt detta åsiktspaket. Det är obegripligt eftersom det mesta i denna modebransch är snömos producerat av vänsterintellektuella.

Ett samhälle är uppbyggt av normer och värderingar och klarar sig inte utan dem. Det är den sociala väv som binder oss samman till en gemenskap. Alla normer som vi har ärvt av tidigare generationer är självfallet inte bra. Men problemet med normkritikbranschen är att den är påtagligt ensidig.

Det kommer aldrig att komma en “normkritisk” studie som visar att det kapitalistiska systemet är det mest fria och effektiva ekonomiska system historien känner. Däremot vet vi att det på löpande band produceras “normkritiska” studier som på vanligt vänstervis kommer fram till att kapitalismen är ett system för förtryck.

Det vore bättre om MUF letade efter ideologisk inspiration inom den egna traditionen. Moderaterna har ett eget idéarv. Vi behöver inga modeteorier. Särskilt inte sådana som kommer från vänster.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

8 reaktioner till “Är MUF mot normer och värderingar?”

 1. Intressant.

  Jag brukar tänka att denna typ av fundamentalistiska normkritik egentligen är en form av hyper-liberalism.

  Men visst har du rätt i att de som säger sig vara “overall-normkritiker” ofta framställer sig själva som vänsterorienterade och “radikala”. Jag har känslan av att det till stor del beror på att dessa människor tycker det är chickt.. Men det går inte ihop, med t.ex. normen (precis) om solidaritet.

  Det går ju bara att vara kritisk mot en norm, mot bakgrund av en ANNAN norm, som man vill värna.

  Det tycks som att MUF-ordföranden i detta fall vill värna “Individens valfrihet” som inte skall begränsas av några sociala normer. Men sociala normer kommer alltid att finnas, vare sig de nu är explicita, och vi så att säga anammar dem medvetet, eller de är implicita och vi inte har någon medvetenhet kring dem. DÅ blir vi styrda av dem, paradoxalt nog. Menar jag.

 2. Jag vill hävda att normer och värderingar blir ännu viktigare i ett liberalt samhälle med få regleringar och en liten offentlig sektor. Det är paradoxalt att många nyliberaler och socialliberaler inte förstått detta.

 3. Exakt. Det går bara att vara liberal inom ramen för ett välfungerande samhälle där bildade människor beter sig civiliserat utan att man ber dem om det. Raserar man normerna måste man ersätta dem med en kontrollerande stat. Är det bättre?

  För övrigt anser jag att alla borde läsa Hayek.

 4. Hej Stefan! Ett tips bara: Kolla gärna upp såna här citat som känns främmande innan du tillskriver Erik åsikter som inte stämmer.
  Jag har nämligen frågat honom vad han menar och för det första är citatet förmodligen inte ens korrekt sett till det han sa i intervjun. Han syftar INTE på att att normer och värderingar är bestående och tar sig uttryck genom diverse könsmaktsordningar eller annat dravel – det tar han avstånd ifrån, utan att det är flyktiga saker som definieras avsevärt mycket mer lokalt men som tar sig breda uttryck. Han upplever att människor i Sverige absolut hålls tillbaka av staten, av krångliga system och otypmlig byråkrati, men även att människor faktiskt hålls tillbaka även av det som bäst går att beskrivas som normer och värderingar.

  De normer och/eller värderingar som Erik anser att Moderaterna behöver kunna skapa en politik som lyfter människor ifrån är den utbredda uppgivenhet som jag upplever existerar runt om i Sverige. På många orter, och i många bostadsområden, så lever en misstro på sin egen framtid. Man vågar inte tro på sig själv eller sin egen förmåga och upplever att “loppet redan är kört”.

  Såhär skrev han till mig:

  ”Detta är inte ett problem som skapas av Moderaterna, och det är inte ett problem som kanske hanteras 100 procent av politik, men jag anser att vår politik bör ha som riktvärde att i förlängningen ingjuta hopp.

  Det är alltså INTE könsmaktsordningar och queerteorier som jag anser att moderaterna ska ens förhålla sig till.”

  Är du osäker på vad han menar med allt det här så skicka ett mail till honom och fråga för säkerhets skull.

  /Eleonore Lundkvist

 5. En MUF-ordförande bör ha kännedom om vilka ord han använder. Använder han ett språkbruk som är kopierat av vänstern får han leva med konsekvenserna. Vet han inte var språkbruket har sin hemvist får han väl läsa på. Det är svårt för mig att veta vad han vet och inte vet. Du kan hälsa Erik att han är välkommen att skriva till mig med en förklaring. Jag lovar att lägga ut den på min blogg.

 6. MUF Uppsalas Rikard Sparby uttryckte exakt samma åsikter i en debatt på Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala i förra veckan, så det är på intet sätt unikt för MUF att den nyvalde ordföranden går ut med marxistiska påhopp.

  Sverige blott ett enda värdekonservativt parti har kvar.

  Sverigedemokraterna.

 7. Sverigedemokraterna är inte konservativa, utan reaktionära. SD vill att Sverige ska se ut ungefär som det gjorde 1950. Inga invandrare och alla har det bra i den stora mysiga socialdemokratiska folkhemsfamnen. På lördagkvällen går man till folkparken och dansar. På söndagen går man på bandy. Måndag morgon går man till bruket igen. Och så går världen runt, runt. Inget händer. Alla ser likadana ut. Alla heter Olsson eller Svensson. Sedan när detta idealsamhälle är infört ska det konserveras med formalin så att ingenting någonsin förändras.

  Även om jag tror att MUF är ute och cyklar just nu skulle jag alla gånger hellre lägga min röst på Rikard Sparby än vem som helst om gör anspråk på att vara konservativ som kommer från SD. Sparby hyser nämligen inte agg mot invandrare.

Kommentarer är stängda.