Juholts installationstal: Fina ord utan innehåll

Så fick socialdemokraterna sin nya ledare. Vad fick vi då veta av Håkan Juholts installationstal? Åt vilket håll ska socialdemokratin gå? Ja, säg det, den som vet.

Med det sätt att utse partiledare (jag menar utse, inte välja) som socialdemokraterna använder sig av blir det med nödvändighet så att man får en partiledare utan någon konkret politik. Juholts tal bekräftar detta. Inga besked i några viktiga frågor gavs. Inga ställningstaganden. På sin höjd kan man skönja att elmarknaden och pensionssystemet ska få sig en översyn.

Juholt nämnde också att alla offentliganställda borde ha högre lön. Det kommer han garanterat att få höra om han lyckas bli bli vald till statsminister. Ingen socialdemokratisk regering har lyckats med det ännu, trots många försök.

Skattepolitiken undveks helt och hållet. Det är taktiskt nödvändigt eftersom partiet för närvarande inte har någon skattepolitik, men det visar hur meningslöst ett installationstal av den här typen är. Vi moderater menar att skattepolitiken är helt avgörande för jobbpolitiken. Den nyvalde socialdemokratiske partiledaren har inget att säga om den saken.

Däremot tror jag att Juholts tal ändå var viktigt för partiet. Partiet är tilltufsat, har varit utan ledarskap och politik i ett halvår. Det behövdes en predikan med många fina ord för att skapa lite god stämning.

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: