Om konservatism och politisk korrekthet

Idag skriver jag om konservatism på Newsmill:

Vilka idéer som får status av politisk korrekthet är svårt att förutsäga, men nästan alltid har de två ingredienser. De utger sig för att stå för något som alla tycker är mycket gott samt har maktens gillande. Får man bara dessa två saker på plats samtidigt kan man i princip argumentera för vilka dårskaper som helst och få stöd för detta. Statliga pengar satsas på forskning och informationskampanjer. Medierna tappar sin kritiska skärpa. Kulturpersonligheter samlar sig till djupa samtal. Kändisar skriver upprop på Aftonbladets debattsida.

Läs hela artikeln på Newsmill.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Om konservatism och politisk korrekthet”

 1. Håller helt med dig Stefan om att konservatismen behövs som en slags sista kritisk utpost eller filter mot alla de tillfälliga trender som kan tänkas uppstå i politiken.

  Tyvärr lever vi konservativa en tynande tillvaro idag. Politiken har de senaste fem-tio åren gått mot att bli allt mer ett taktiserande kring vad som är opportunt att tycka i frågor. Inte minst pga rädsla för att drabbas av mediernas vrede.

  Jag ska inte gnälla för mycket på vår statsminister, men som jag ser det var hans dröjsmål med uttalande kring självmordbomben i december ett tydligt tecken på denna ångest som i grund och botten härrör från en osäkerhet kring vad man (Moderaterna/Alliansen) egentligen står för i frågan och vad man får och inte får säga.

  Hur som helst, vad jag tänkte komma till är att jag idag ser Sverigedemokraternas inträde i riksdagen som ett hopp för konsvervatismen i meningen att de kan agera som barnet som utropar att kejsaren är naken.

  I många fall sympatiserar jag inte med deras samhällsvision, men att de beskriver verkligheten mer korrekt och utan ett filter av politisk korrekthet har varit en befrielse att se/höra det senaste halvåret. Jag tror att många andra konservativa har upplevt detsamma.

  Av detta praktiska, snarare än ideologiska, skäl röstade jag på SD i riksdagsvalet, och jag kan idag konstatera att jag har fått maximal valuta för min röst.

 2. Jag uppfattar inte Sverigedemokraterna som ett konservativt parti, utan ett som ett invandrarfientligt parti. SD har ingen utarbetad politik på något område annat än i invandringsfrågan där man förespråkar stängda gränser. Det ligger inte i svensk tradition att vägra ta emot flyktingar från andra länder. Tvärtom. Sverige är ett kristet och humant land, och jag hoppas att det förblir så.

 3. Om någon vill använda kommentatorsfältet i denna tråd till att göra reklam för Sverigedemokraternas invandrarfientliga politik kan han glömma det. Han får skaffa sig en egen blogg.

 4. Kommentaren är struken eftersom den inte håller sig till ämnet. På samma sätt som en insändarredaktion refuserar repliker på inlägg som avviker från ämnet gör jag det på min blogg också. Är man missnöjd med det kan man skaffa sig en egen blogg, istället för att gnälla över att man inte får skriva här. /Stefan

Kommentarer är stängda.