Ingen organisation accepterar renommésnyltning

Idag har UNT ett uppslag som går ut på att bevisa att vi Moderater i Uppsala censurerar partimedlemmar. Det är naturligtvis strunt. Däremot följer vi samma principer som alla andra partier, organisationer, ideella föreningar, kyrkor, företag och myndigheter gör. Den som vill använda partibeteckningen för ett yttrande inhämtar organisationens tillstånd först.

Reportrarna Lennart Lindström och Roger Berglund på UNT som menar att vi i M ägnar oss åt censur skulle aldrig få uttala sig fritt för UNT:s räkning utan att deras egen chef blev fly förbannad. Jag slår vad om att UNT som vilket annat företag som helst har interna riktlinjer för hur uttalanden ska ske i tidningens namn. Men varför se bjälken i det egna ögat när man kan se kornet i grannens?

Hur gör vi då i M när vi skriver insändare? Principen är enkel. Vill du uttala dig i partiets namn, dvs. sätta (M) efter din signatur, så bör du kolla med ansvarig politisk sekreterare eller kommunalråd/landstingsråd, att budskapet blir det som partiet står för. Vill du skriva i en fråga där du har en avvikande uppfattning eller som inte har med partipolitiken att göra skickar du in dit bidrag till tidningen utan att sätta dit M:et.

Är detta åsiktsförtryck? Nej, verkligen inte. Den som ansluter sig till ett parti gör detta medveten om att ett parti är en sammanslutning. Det är en förening där man har kommit överens om att driva politiska frågor tillsammans. Det är det som är själva grejen med att vara ett parti. Det är ett lagarbete. Den partimedlem som inte kollar med sina kompisar om vilket det gemensamma budskapet är lägger krokben för dem.

Därtill har vi ett ansvar mot väljarna att föra den politik som de röstade för. Vi har lovat vissa saker i valrörelsen. Dessa finns till största delen angivna i vårt valmanifest. Om vi inte arbetar för detta, utan låter våra medlemmar springa omkring som yra höns lever vi inte upp till det förtroende som väljarna har givit oss. Det om något vore odemokratiskt.

Vad Vallentunamoderatern Björn Schaerström vill göra är att utnyttja M:ets goda rykte för personlig vinning. Han står inte för det som de moderata väljarna i Uppsala har röstat för. Faktum är att han inte ens står för det de moderata väljarna i Vallentuna röstat på. Han har signerat sin artikel med M bara för att kunna bli publicerad. Ingen organisation med självaktning hade agerat annorlunda än på det vis Cecilia Forss har gjort för Moderaternas räkning. Inte ens UNT hade tillåtit renommésnyltning på detta vis.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Ingen organisation accepterar renommésnyltning”

 1. Principen borde vara mycket enkel. Vill du uttala dig i partiets namn, dvs. sätta (M) efter din signatur, så bör du kolla med dina väljare, dina arbetsgivare, d.v.s dem du företräder, att budskapet blir det som dom står för. Vill du skriva i en fråga där du har en avvikande uppfattning eller som bara är eget tyckande skickar du in ditt bidrag till tidningen utan att sätta dit M:et.

  Är detta renommésnyltning? Nej, verkligen inte. Den som ansluter sig till ett parti gör detta medveten om att ett parti är en sammanslutning. Det är en förening där man har kommit överens om att forma sin politik tillsammans. Det är det som är själva grejen med att vara ett parti. Det är ett lagarbete. Den partimedlem som bestämmer vilka av väljarnas budskap andra partikompisar skall föra ut lägger krokben för dem.

 2. Schaerström för inte ens den politik hans väljare har röstat för i Vallentuna. Moderaterna i Vallentuna är nämligen för friskolor och inte mot, Schaerström är.

  Så vem företräder han? Moderaterna i Vallentuna? Nej. Moderaterna i Uppsala? Nej. Moderata väljrarna i Vallentuna? Nej. Moderata väljarna i Uppsala? Nej.

  Varför vill han då ha ett M bredvid sitt namn i tidningen? Är det för att påverka M så att partiet blir fientligt inställt till friskolor? Nej, han gör det därför att han vet att redaktionen gillar att en moderat går emot partilinjen. Det är spännande. Han vet att hans chanser att bli publicerad ökar då. Det är inget annat än egenintresse som styr honom till att snylta på ett M vars politik han inte sympatiserar med.

 3. Den som ifrågasätter invandringspolitiken blir kallad främlingsfientlig.
  Nu blir den som ifrågasätter skolpolitiken friskolefientlig.
  En ifrågasättare av elbolagen och deras bonusar bör följaktligen också få ett namn, varför inte elenergifientlig?

  Alla M betyder inte längre att man står för marknadsekonomi, enskild valfrihet, yttrandefrihet och sunt förnuft. Vissa M är bara mobbare.

Kommentarer är stängda.