Nu ska patienterna också få välja specialistläkare

Alliansens arbete med ökad valfrihet inom vården tar nu ytterligare ett steg här hos oss i Uppsala län. Det ska nu bli möjligt för patienterna att också få välja specialistläkare själva. Vi kommer också att tillåta fri etablering för nya vårdgivare.

Ur pressmeddelandet:

Det är ännu inte bestämt vilka vårdområden som är aktuella för vårdval. Detta ska beslutas i maj.
– Det handlar om områden där det finns tillräckligt stora vårdvolymer för att det ska kunna finnas ett stort utbud av vårdgivare. I andra landsting har man till exempel infört vårdval för fetmaoperationer, höft- och knäplastiker och vissa ögonoperationer.

säger Anna-Karin Klomp (KD), landstingsråd.

Varför är detta bra? Därför att den tiden då sjukvården fungerade som en byråkratisk maskin där patienten skickades omkring som ett kolli är slut. Det finns inga patienter som accepterar att bli behandlade på det sättet längre. Patienterna vill ha ett ord med i laget i val av läkare.

Vi borgerliga är som bekant inte heller rädda för att släppa fram privata företagare. Ökad konkurrens gör att också landstingets egen verksamhet blir bättre. Det ser man inte minst på Folktandvården hos oss i Uppsala län. Det är vår mest konkurrensutsatta verksamhet och landstingets lysande stjärna.

Kommer oppositionen att säga nej? Det vet jag ännu inte. V kommer garanterat att vara mot. MP kommer nog vara för, lite så där lagom. S har sannolikt inte bestämt sig. Vi får se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Nu ska patienterna också få välja specialistläkare”

  1. Två synpunkter:
    En skillnad mellan privata vårdgivare och landstinget är att det senare står för hela utbildningsinsatsen av nya specialister samt tar hand om de mest komplicerade fallen och allt akut. Vi skall absolut ha en privat sektor, till exempel Elisabethsjukhuset i Uppsala gör ett utmärkt arbete. Dock skall vi komma ihåg att det inte på något vis är en situation där vi deltar på lika villkor och man skall således inte lockas att jämföra verksamheterna rakt av. Därmed inte sagt att det inte är bra att jämföra. S:t Görans sjukhus är till exempel ett föredöme i många avseenden och används ofta när man ger exempel på effektivt resursutnyttjande.
    En viktigare fråga: Vem tar hand om komplikationerna? Höft- och knäproteser blir infekterade i c:a 0,5% av fallen om man har en välfungerande verksamhet. Ett enda sådant fall ger oräknat lidandet merkostnader i miljonklassen för den klinik som behandlar. Regleras detta genom avtal eller tar landstinget hand om alla andras komplikationer?

  2. Bra synpunkter. Det beslut som landstinget fattade i måndags, 18/4, innebär att processen för att utreda dessa frågor startar. Vårdvalet på specialistnivå ska fungera som ett komplement till Akademiska. Akademiska har så många fler och mer avancerade behandlingar att vårdvalet kommer att begränsas till de områden där konkurrens funkar.

Kommentarer är stängda.