Höginkomsttagarna får vänta

“Reformambitioner” var något regeringen gick till val på istället för “skarpa vallöften”. Skälet till ordvalet var att ekonomin kanske inte höll för en mer omfattande reformagenda. Konjunkturen har dock vänt, konstaterar regeringen:

Vi gör nu också bedömningen att den starka återhämtningen skapat förutsättningar att redan tidigt under mandatperioden genomföra centrala delar av vårt valmanifest.

Innehållet presenteras på DN Debatt. Huvudsakligen är det skattesänkningar: ännu ett jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer, höjd brytgräns för statlig skatt, sänkt restaurangmoms.

Regeringen fortsätter alltså på samma spår som förut. Förutom skattesänkningen för pensionärerna är bygger politiken på att skattesänkningarna ska komma låg- och medelinkomsttagarna till del i första hand. Höginkomsttagarna får vänta.

Bland borgerliga väljare är det många som undrar varför regeringen inte också tar bort “värnskatten”. Det är en extra skatt som tas ut på inkomster över ca 47 000 kr/mån. Den infördes på mitten av 90-talet i samband med budgetsaneringen.

Jag stödjer dock regeringen helt och hållet i dess prioriteringar (bortsett från den onödiga eftergiften till pensionärslobbyn). Det är viktigare att få till rejäla skattesänkningar i inkomstgrupperna ca 17 000 till ca 35 000 kr/mån. Här finns alla de som arbetar heltid men som vet att den enda lyx de har råd med är att en gång om året kunna åka till Medelhavet på semester. Det är helt centralt för landets ekonomi att denna grupp känner av att arbete lönar sig. Sverige stannar av annars.

Jag vet att många som investerat mycket i utbildning och hårt arbete och därför har en hög lön inte känner sig uppskattade för detta på grund av just värnskatten. Jag vill därför också ta bort den, men vi måste komma ihåg att vi precis har börjat vägen bort från högskattesamhället.

Svenska folket är fortfarande lite yrvaket när det gäller skattesänkningar. För att få en brett politiskt stöd för en arbetsfrämjande skattepolitik måste de största satsningarn komma för dem med låga eller medelmåttiga inkomster först.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Höginkomsttagarna får vänta”

  1. Välformulerad som vanligt.Håller med. Pensionärslobbyn? Ja hade man avsatt mer pengar till äldrevården och i stället för att på vårdhemmen ta extra betalt peppar och salt,sylt till pannkakan och grädde till kaffet hade jag väl kunnat ställa upp på benämningen Pensionärslobby. Men för att få medel till de ibland ganska luddiga avgiftshöjningar/skatter som dyker upp (el-Skattehöjning –
    baserad på statens Vattenfall) bl.a. så ansluter jag mig till “lobbyn”

  2. Om man ska tro Skattebetalarnas förening skulle statens intäkter inte minska utan öka om man tog bort värnskatten. Intäkten av värnskatten är mycket liten, men dess skadeverkningar stora. Vi har ju haft jobbskatteavdrag i många år nu. Varför ska höginkomsttagarna vänta? Varför ska någon vänta på en korrigering av ett fel?

  3. Värnskattens avskaffande blir högst kortvarig om den inte omfattas av en bred folklig acceptans. Vi kommer att kunna ta bort den när folk i allmänhet i skräms av skattesänkningar. Vi har börjat den vandringen nu, men det tar tid. Höginkomsttagare med en lön på 60 000 kr i månaden har råd att vänta. Med 55% skatt har denne 27 000 kr kvar att leva på när skatten är dragen. Det är mer än vad vissa har före skatt.

Kommentarer är stängda.