Muslimer kränks inte av skolavslutning i kyrkan

Förra året var jag i Beit Sahour i Palestina. Det är en liten stad som sitter ihop med Betlehem. Här finns en evangelisk-luthersk skola. Eftersom kristna och muslimer bor huller om buller i detta område händer det att muslimska familjer sätter sina barn i kristna skolor.

I ett svenskt perspektiv är detta häpnadsväckande och antagligen något oerhört, osannolikt, omöjligt. Enligt svensk skolbyråkratisk ideologi innebär det nämligen en kränkning av de mänskliga rättigheterna om religion finns närvarande i skolan. Allra mest kränkande blir det när det är dags för skolavslutning och denna förläggs till kyrkan. Det är så kränkande att det måste förbjudas.

Men ta så en titt på denna bild. Den är inte från Beit Sahour men väl från Ramallah och den evangelisk-lutherska kyrkan. Bilden är tagen i samband med skolans årliga julspel. Och vad ser man på bilden? Muslimska kvinnor.

Så lever kristna och muslimer tillsammans på riktigt i ett land där man är van vid att folk har olika religioner. Den svenska idén om att muslimer inte kan vara med på skolavslutningar om de hålls i kyrkan är i detta perspektiv fånig.

Dela med andra:

En kommentar till “Muslimer kränks inte av skolavslutning i kyrkan”

  1. Man vet aldrig, någon kan bli kränkt någonstans, någongång, även om de inte vet om det :)

Kommentarer är stängda.