Rödgröna politiker vill inte redovisa sina resor

Oppositionen, S, V och MP, i landstinget här i Uppsala vill inte att vi politiker kör bil till sammanträdena. Istället föreslår man att förtroendevalda ska få åka fritt på bussarna bara de kan göra gällande att de är på väg till ett möte.

Är detta ett skämt? Nej. Jag citerar ur deras senaste motion till landstingsfullmäktige:


(Klicka på bilden för en förstoring.)

Systemet kommer garanterat att missbrukas och folk kommer att anse att politiker får en gräddfil i kollektivtrafiken. Alla förtroendevalda får idag reseersättning mot uppvisande av kvitto. Kvittot är det som förhindrar missbruk.

Jag fick omedelbara associationer till Sovjetunionen där partifolket kunde handla i särskilda butiker m.m. En överdriven liknelse naturligtvis, men det kommer garanterat vara fler än jag som drar den parallellen. Utan krav på redovisning kan politikerna åka omkring på bussarna hur som helst.

Det oppositionen vill göra är att minska ersättningen för biltransporter genom att styra över resandet till kollektivtrafiken. Jag är inte helt osympatiskt inställd till förslaget. Men jag har en enklare lösning. Ta bort reseersättningen helt och hållet, för alla transportmedel. Vi får ju arvoden för våra möten. För vanliga löntagare räknas inte resor till och från jobbet som tjänsteresor. Resor till och från jobbet får man betala själv.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: