Skyll inte kjoltvånget på gamla tiders ideal

Påhittet från internationella badmintonförbundet att tjejer måste bära kjol vid tävlingar är naturligtvis idiotiskt, eftersom det inte har något med själva idrotten i sig att göra. Emellertid är har det ingenting med en “förlegad syn på könsrollerna” att göra som den svenske förbundskaptenen hävdar.

Jag förstår att han tror det, eftersom det är vanligt att slentrianmässigt skylla alla möjliga konstigheter på “förlegade” ideal. I det här fallet är dock den gamla tidens värderingar utan skuld.

Så här ser det gamla idealet ut.

Den finns en allmän trend hos vissa idrottsförbund att vilja reglera klädseln så att tjejerna ser sexiga ut. Friidrottstjejernas tajta kortbyxor är ett exempel. Ett annat är strandvolleybolltjejerna som är tvungna att spela i bikini.

Detta har självfallet inte ett skvatt med gamla tiders värderingar att göra. Att visa upp kropp var som bekant någon man alls inte fick göra förr. Kjoltvånget är en idé som är sprungen ur samtiden. Det är ett modernt ideal – tyvärr.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: