När blir det Socialdemokraternas tur att redovisa bidragen?

Socialdemokraterna har länge försökt svartmåla Moderaterna med anledning av att M inte har velat redovisa vem som skänkt pengar till partiet. Socialdemokraterna har dock själva aldrig redovisat hur mycket pengar partiet får från LO.

Socialdemokraterna påstår att de redovisar detta, men det är inte sant. Vad man redovisar är intäkterna på riksnivå. Därutöver är allt hemligt. I den utredning som gjordes för ett par år sedan om partiernas finansiering (SOU 2004:22, s. 53) konstaterades:

Kunskapsläget i fråga om det totala både indirekta och direkta stödet från fackföreningsrörelsen till det socialdemokratiska partiet olika nivåer över tid är ytterst bristfälligt. Det saknas i hög grad heltäckande undersökningar och uppgifter om detta.

Jag har aldrig gillat mitt partis hemlighetsmakeri. Partifinansiering bör vara så öppen som möjligt. Erfarenheterna utomlandsifrån säger entydigt att risken för korruption annars är överhängande. Dagens besked att partiet tänker ändra sig är därför mycket välkommet.

Nu väntar vi bara på att Socialdemokraterna ska redovisa sina siffror.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “När blir det Socialdemokraternas tur att redovisa bidragen?”

  1. Om du läst lite mer noggrant så kommer Moderaterna inte att redovisa bidrag från organisationer eller företag så Socialdemokraterna är fortfarande mer öppna med sina bidrag..
    Det är ju främst bidrag från lobbyorganisationer eller liknande som man vill att partierna redovisar. Anledningarna är väl rätt självklara. Det är ju dom siffrorna debatten handlat om hela tiden!

  2. Oscar: Läs om, läs rätt. Moderaterna tar “inte emot donationer från företag eller juridiska personer” enligt den egna policyn.

  3. Essbeck, den årsredovisning du hänvisar till är vad S redovisar centralt, inte vad partiet får av LO på lokal nivå.

Kommentarer är stängda.