Valborg – det bästa och sämsta med Uppsala på samma dag

Så var Sista april avfirat i Uppsala igen. Ingenstans i Sverige firas Valborgsmässoafton på samma sätt som här – på gott och ont. Festligheterna bjuder både på det bästa och sämsta på samma gång.

Sämst är fylleriet och det ovärdiga sätt drickandet genomförs. Jag är dricker också alkohol på Valborg och tycker att det är roligt. Men jag kan för allt i världen inte förstå hur trängseln i Observatorieparken kan utgöra en värdig inramning. Är detta festligheternas själva höjdpunkt? Se bilden. Klicka på den för att se den i stort format.

Jag tog bilden när jag gick igenom parken på väg mot Västgöta nation där jag skulle inta min sillunch. Mot mig gick en ström av ännu fler som skulle till parken. Som bilden visar var det redan proppfullt, men ännu fler ville klämma sig in.

Trots denna deprimerande syn bjuder ändå dagen på festligheter som kan avnjutas med den mänskliga värdigheten i behåll och som inte utesluter att man får dricka alkohol. För egen del tycker jag att höjdpunkten denna gång var att bli medsläpad till V-Dala nations biblioteksutskotts särskilda champagnebjudning.

Jag visste inte om att den fanns. Men traditionen har tydligen funnits ända sedan 1970-talet. Man samlas vid S:t Eriks källa och tågar i väg till nationen under ledning av spelmanslaget. Det är sann studentkultur!

Dela med andra: