Avskaffa 1 maj som lagstadgad helgdag

Visst är det dags att avskaffa 1 maj som lagstadgad helgdag? Traditionen är förlegad och exkluderande. Den passar inte vårt moderna mångkulturella samhälle.

I samband med påsken diskuterades på Newsmill om vi inte borde avskaffa de kristna helgdagarna och ersätta dem med semesterdagar istället. Jag är inte främmande för en sådan tanke.

För den som inte är troende kristen spelar påsken ingen roll. Jag tycker snarare att det är en smula besvärande att se icke-troende fira påsk. Det är fånigt att fira något man inte själv tror på. Påskens budskap skulle därtill sannolikt stärkas om det var så att vi som är troende tog semester för att fira högtiden.

Första maj bör i konsekvens härmed också avskaffas som lagstadgad helgdag. Det är en dag som bara angår sossar och vänsterpartister. Den kan med vänsterns språkbruk beskrivas som “förlegad” och “exkluderande”, opassande för vårt “mångkulturella” samhälle.

Carin Jämtin föreslår nu att den muslimska högtiden Eid (slutet på Ramadan) bör bli lagstadgad helgdag. Helt fel, menar jag. Landsomfattande helgdagar bör omfatta alla och inte bara en liten minoritet. Jag är beredd att ge upp påsken som lagstadgad helg. Men därmed ska 1 maj bort och Eid får vara som den är.

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Avskaffa 1 maj som lagstadgad helgdag”

 1. Jag håller inte med dig. De kristna högtidsdagarna är en del av vår gemensamma kulturhistoria och därmed värda att bevara, oavsett om man är troende eller inte. Jag tror också att det finns ett värde i gemensamma helgdagar så alla är lediga. Det blir en del i det kitt som håller samhället samman, dessutom gör det möjligheterna att planera saker tillsammans betydligt större.

  Att införa nya religiösa helgdagar tycker jag emellertid är befängt.

  Vad första maj anbelangar så är det en urgammal högtidsdag då våren hälsas välkommen (även om vi på svenskt maner alltmer förflyttat firandet till aftonen innan) och tycker att det är fullt rimligt att fira 1 maj utan att behöva fästa något större avseende vid socialisternas förehavanden.

 2. “Det är en dag som bara angår sossar och vänsterpartister.”

  Fel gubbe lille. Det är en dag som angår oss som arbetar för vårt levebröd. Förstår om en som du känner dig exkluderad i det sammanhanget.

 3. “Det är en dag som bara angår sossar och vänsterpartister.”

  Fel gubbe lille. Det är en dag som nuförtiden blott är angelägen för den lilla vänsterpolitiska klick av klassimperialistisk rödvinsvänster och champagnebolsjeviker som behöver ytterligare ett tillfälle slå sig för bröstet så att de kan fortsätta med sin stora charad om att de hjälper de “stackars arbetarna”.

 4. Enligt Svensk uppslagsbok är 1 maj LAGSTADGAD helgdag i Sverige endast sedan 1939. Att det skulle finnas en urgammal sed med en LAGSTADGAD ledig dag 1 maj är alltså inte sant.

  Anledningen till att jag skriver LAGSTADGAD med versaler är för att många som kommenterat mitt inlägg här och på Facebook inte kan skilja mellan helgdagar och LAGSTADGADE helgdagar.

  Det kan vara intressant att känna till att kyrkan har fler helgdagar än de som riksdagen har beslutat ska vara gemensamm helgdagar för hela Sverige och därmed arbetsfria dagar.

  Hur som helst, det viktiga i sammanhanget är inte ha eller mista 1 maj som LAGSTADGAD helgdag, utan att om diskussionen om de nuvarande kristna högtidernas lagfästa roll ska diskuteras så ska det också gälla för alla andra helgdagar också, även de som har stor sentimental betydelse för sossar.

 5. Än så länge är cirka 8 av 10 svenskar medlemmar i någon kristen kyrka (71 % tillhör Sv. kyrkan). Det är inte orimligt att en sådan stor majoritet får ett avtryck också bland lagstadgade helgdagar.

 6. Det är fullt rimligt att det stora kristna inflytandet får detta lagstöd. Emellertid tvivlar jag på att 80% av befolkningen tror på Herrens uppståndelse.

Kommentarer är stängda.