Döden är inget att fira, men däremot rättvisan

Beskedet om Usama bin Ladens död har mottagits med klang och jubel i USA. Men kan man fira en människas död? Är det verkligen så vi ska reagera?

Mitt svar är både ja och nej. Visst ska vi fira. Men det är inte döden vi ska fira, utan rättvisan. Tack vare att CIA till slut lyckades hitta massmördaren Usama bin Laden kunde rättvisa skipas.

2001 utsattes USA för ett massmord. Det är viktigt att använda rätt ord när 11-septemberattentatet beskrivs. Det var det största terrorattentatet någonsin. Det slog urskillningslöst mot oskyldiga civila. Det ska jämföras med massakern i Srebrenica eller folkmordet i Rwanda. Det är så vi måste komma ihåg attentatet – som ett massmord.

Därför har det varit rätt av USA att aldrig sluta leta efter ledaren bakom detta mord. Skulle vi ha låtit Radovan Karadzic eller Slobodan Milosevic gått fria? Tycker vi att det är konstigt att Israel aldrig någonsin kommer att sluta jaga de nazister som deltagit i judeutrotningarna under andra världskriget? Nej, självklart inte.

För somliga upplevs detta säkerligen som en hämnd. Jag som inte har något behov av hämnd i det här fallet känner dock också glädje. Precis som de flesta andra i vårt samhälle blir jag nämligen fruktansvärt arg över orättvisor. Och det Usama bin Laden och hans medhjälpare gjorde 2001 var en mycket ond handling.

En människa som är kapabel att begå ett sådan brott måste jagas ända tills dess han är infångad. Gör han motstånd vid infångandet och dör så är det tragiskt, men ändå inte en orättfärdig handling av dem som dödade honom.

För oss kristna är hämnd som bekant förbjudet. Vi ska vända andra kinden till. Vi vet att detta är en överlägsen strategi för att hålla fred människor emellan. Men det är inte den enda regeln en god kristen ska leva efter. Man ska också göra mot andra vad man vill att de ska göra mot en själv.

Jag vill inte bli offer för en galen terroristledare i Pakistan. Alltså bör jag göra vad för alla andra? Sätta stopp för terroristledaren eller låta honom gå fri?

Gratulerar kära amerikaner! Ni straffades orätt av massmördaren Usama bin Laden. Nu har ni satt stopp för honom för all framtid. Rättvisan har segrat. Ni kan andas ut. Och vi här i Sverige kan glädjas med er.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: