Ekot sänder idolporträtt av terroristen Laila Khaled

Idag lyssnade jag på ett inslag i Sveriges Radio, P1 Morgon, om före detta terroristen Leila Khaled, som varit på turné inom yttersta vänstern i Sverige. Maken till okritisk journalistik får man leta efter.

Jag vet mycket lite om denna f.d. terrorist som gjorts till ikon av yttersta vänstern i Sverige, förutom att hon kapade ett flygplan för 40 år sedan och att hon tillhör PFLP, en socialistisk organisation i Palestina.

I inslaget får hon frågan om flygkapningen var en moraliskt rättfärdig handling. Javisst var det den, menar hon. Det är bara västmedia som kallar den för en terrorhandling. Man har rätt att ta till våld för att försvara sin frihet. Se på Nelson Mandela, han använde sig också av våld.

Ungefär där tar Ekots reportage slut. Den självklara frågan om Khaled anser det vara moraliskt rätt att slå mot oskyldiga civila ställs aldrig.

Påståendet att “den enes terrorist är den andres frihetskämpe” har vi hört förr. Det finns dock numera en ganska bra och vedertagen definition av vad som menas med terrorism. En terrorist är en person som använder våld mot oskyldiga civila i politiska syften. Nelson Mandela och andra frihetskämpar använde våld, men kapade aldrig flygplan eller sprängde byggnader och tåg i luften med syfte att döda så många civila som möjligt.

Kära Ekot, jag brukar lyssna på er på mornarna. Oftast är rapporteringen mycket bra, men vad hände här egentligen? Varför detta idolporträtt av en f.d. terrorist?

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Ekot sänder idolporträtt av terroristen Laila Khaled”

  1. Det var för att reportern kom från P3-programmet “Verkligheten” som måste var ett av de sämsta journalistiska program som finns. Försök lyssna på ett av deras program så förstår du vad jag menar.

Kommentarer är stängda.