Nytt försök att förstöra Odinslund

För några år sedan presenterades ett förslag på hur Odinslund här i Uppsala skulle kunna byggas om. Förslaget blev med rätta utskällt. Nu kommer nästa omgång. Samma elände igen. Vilka är det som driver den här frågan? Hur länge ska de få hålla på?

Förslaget till utbyggnad av Odinslund är huvudnyhet i dagens UNT, men finns tyvärr ej på nätet. Så här ser det ut:


(Klicka på bilden för att se den i stort format.)

Mitt i Uppsalas historiska kärna vill alltså fastighetsägaren Stiftelsen Ubbo (=Studentkåren) och Akademiförvaltningen (=fastighetsförvaltaren) bygga ett “modernt” hus, i glas, stål och betong.

Om det här blir verklighet skadas en av de finaste miljöerna i vår urgamla stad på ett svårtartat sätt. Tänk er ett infekterat och varande sår som aldrig vill läka. Så kommer att bli om denna byggnad uppförs.

Det förra förslaget föll därför att det också var ett “modernt” hus som föreslogs. Arkitektfirman bakom detta förslag är densamma som tidigare. Jag misstänker också att beställarna är desamma som tidigare. Vilka är dessa människor? Vilken är deras agenda?

Jag kallar förslaget för “modernt”, med citationstecken. För när man tänker efter så är den här typen av ariktektur knappast modern längre. Så här har alla byggen i vårt land sett ut sedan 60-talet. Det har inte hänt något nytt i den branschen på 40 år.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Nytt försök att förstöra Odinslund”

  1. Å ena sidan tycker jag Odinslund är trist, dött och underutnyttjat som det är nu, och det skulle behöva göras nånting med det. Å andra sidan håller jag helhjärtat med om att glas och stål-konceptet är allt annat än modernt 2011 utan helt och hållet gammalt, trött och utslitet. Kan vi gå vidare inom arkitekturen nån gång?

  2. Jag tycker Odinslund är bra som det är. Man måste komma ihåg att “oanvända” ytor faktiskt kan ha en tanke bakom sig.

  3. Jag håller med om båda ovanstående inlägg, men ett litet elegant café i ena hörnan skulle faktiskt kunna göra gott. Kanske ett elegant lejongult stenhus a la 1840-tal med lite uteplatser till?

    Svaret på Stefans frågor om vem som driver dessa frågor är onda människor som vill förstöra vad andra uppskattar i maskopi med en sällsynt ond och felutbildad arkitektkår som tror att deras heliga uppgift i världen är att bygga (förlåt menar “skapa”) sydneyoperahus i varenda håla.

    Usch!

Kommentarer är stängda.