1967 års gränser ska gälla, säger Obama

Med Obamas tal skärper USA sin uppfattning om hur fred ska nås mellan Israel och Palestina. Obama vill ha två stater enligt 1967 års gränser. Tidigare har USA inte velat låsa sig, utan menat att gränsfrågan måste förhandlas.

USA ansluter sig alltså till uppfattningen att “gröna linjen” ska utgöra gränsen mellan de två staterna, dvs. vapenstilleståndslinjen från 1949. Hela Västbanken måste då lämnas till palestinierna. Landbyten kommer att behöva göras för de områden på Västbanken som består av stora israeliska bosättningar.

P031511PS-0669
Barack Obama förtydligar USA:s position, men ännu väntar vi på resultat.

Det är bra att USA talar klarspråk. Konflikten har pågått länge nog. Det finns ingen realistisk lösning som inte innebär självständighet för palestinierna. Israel kommer inte att kunna garantera sin säkerhet på annat vis, säger Obama:

The fact is, a growing number of Palestinians live west of the Jordan River. Technology will make it harder for Israel to defend itself. A region undergoing profound change will lead to populism in which millions of people – not just a few leaders – must believe peace is possible. The international community is tired of an endless process that never produces an outcome. The dream of a Jewish and democratic state cannot be fulfilled with permanent occupation.

Trots denna tydlighet finns det ändå anledning att fortsätta pressa USA. Hittills har Obama inte levererat någonting i denna fråga. Tvärtom har han agerat lika undfallande som tidigare presidenter.

Emellertid har omvälvningarna i arabvärlden förändrat situationen. Ingen vet vilken regim som kommer att ta plats i Egypten om bara några månader. Regimen i Syrien gungar. Libanon är lika ostadigt som vanligt.

Israels har nu ett gyllene tillfälle att sluta ett fredsavtal som faktiskt kan skänka landet den säkerhet det behöver. Möjligheten finns nu, kanske inte imorgon.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “1967 års gränser ska gälla, säger Obama”

  1. Jag är inte enig, Stefan. Obama kom inte med något nytt i sitt tal, 1967 års gränser med mindre justeringar har ju varit USA:s politik sedan länge.

    Johan

  2. I USA uppfattar man inte det så. Reaktionen i medierna var kraftig.

  3. Jag vet inte om mediereaktioner är en så bra indikator i det här fallet. Både Clinton och W. Bush hade ju 1967 års gränser som utgångspunkt i sina respektive fredsförhandlingar. Men det är klart, det kanske inte har uttryckts så tydligt i ett linjetal tidigare.

    Lev väl,
    Johan

Kommentarer är stängda.