Svenska UD: Ofarligt att resa på Västbanken

Igår nåddes jag av ett mycket glädjande besked. Svenska utrikesdepartementet har reviderat sin uppfattning om säkerhetsläget för Västbanken. Man avråder inte längre från att resa dit.

För mig personligen är detta en liten seger. Under min tid som ekumenisk följeslagare i Betlehem förra året var detta en fråga som jag jobbade med. Västbanken är ett lugnt område. Kriminaliteten är låg. Inga väpnade strider pågår som i Gaza. Ändå avrådde svenska UD från att man reste omkring där. Endast Betlehem, Ramallah och Jeriko ansågs säkra.

IMG_1338

Jag samlade därför ihop ett gäng representanter för den palestinska turistnäringen och arrangerade ett möte med svenska konsulatet i Jerusalem. Det blev ett bra möte. Inga löften gavs från svensk sida vid det tillfället, men frågan blev i alla fall ordentligt ventilerad.

Att UD nu menar att Västbanken är säkert gör att svenska pilgrimer och turister kan resa omkring på Västbanken precis som i vilket annat land som helst. Dessförinnan var inte det möjligt eftersom det normala är att ingen reseförsäkring gäller i de områden UD avråder att resa till. Detta har varit ett allvarligt bekymmer för den palestinska turistnäringen. Inget resebolag vill ta med turister till ett område där den vanliga reseförsäkringen inte gäller. Turistnäringen är en av de viktigare näringarna i Palestina där arbetslösheten är hög och varje shekel som dras in betyder mycket för landets utveckling.

Läs gärna mitt resebrev om den “alternativa” turismen i Palestina.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Svenska UD: Ofarligt att resa på Västbanken”

Kommentarer är stängda.