Maj var inte massmördarnas månad

Maj månad började med att Usama bin Laden dödades och den avslutades med att Ratko Mladic greps. Ljusa kvällar, syrener som doftar och massmördare dödas och fångas in. Det är en fin vår vi har.

Den som har till uppgift att i sitt yrke följa internationell politik blir lätt cynisk. Maktkampen på världscenen handlar alltjämt mycket om vem som är störst och starkast, vem som kan tillfoga vem mest skada.

Men det finns ändå en trend i världen mot ökad respekt för mänskligt liv och fri- och rättigheter för alla. Just nu sköljer en demokratiseringsvåg över arabvärlden. Vi vet inte om den kommer att lyckas, men vi vet att den garanterat hade misslyckats om vi i den demokratiska världen hade blundat för diktatorernas försök att slå ned de folkliga protesterna.

Med risk för att slå in en öppen dörr – jag har blivit alltmer fast övertygad om att det är den demokratiska styrelseformen som är drivkraften bakom denna utveckling och fredens och frihetens bäste garant. Ibland får man höra att “stabilitet” skulle vara mer eftersträvansvärt (Kina). Ibland får man höra att det skulle finnas “frihetliga diktaturer” (Singapore). Ibland får man höra att “folket valt bort friheten för att få fri sjukvård istället” (Kuba). Jag tror inte på något av detta. Demokratin är överlägsen när det gäller att rotfästa en kultur av mänsklighet och frihet.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Maj var inte massmördarnas månad”

  1. (kopierar detta från en kommentar jag gjorde på en annan blogg, kanske det finns någon här som tycker följande är intressant:)

    Ratko Mladic har gripits, och kommer att få sitt straff till slut. De som begått brott mot serber går samtidigt helt fria, idag, 2011. Ingen journalist vill ens komma i närheten av en serb som vill berätta om hur hans anhöriga råkat illa ut när muslimerna dragit fram.

    Dagens politiska mode är att förklara en mångfacetterad konflikt i svart och vitt, och polarisera etniciteter mot varandra. “Söndra och härska”, som romarna brukade säga.

  2. Nej, att glädjas åt att Mladic fångats in har ingenting med andra krigsbrott att göra. Maldics skuld blir nämligen inte mindre av att andra också begått illdåd.

    Man kan aldrig relativisera ett brott genom att peka på att ett annat brott går ostraffat. Varje brottslig handling ska alltid bedömas för sig. Ondskan i Mladics handlingar är densamma även om du så jämför med Adolf Hitler.

Kommentarer är stängda.