Skolinspektionen är ett hot mot religionsfriheten

Kyrkans roll vid skolavslutningarna är ett halvårsvis återkommande debattämne. I Svensk tidskrift/SNB har jag mitt senaste inlägg i frågan.

Men att alla skolor inte kan ha avslutning i kyrkan kan inte vara ett skäl till att inga skolor ska kunna ha det. De lokala förutsättningarna måste rimligen beaktas. I många skolor är skolavslutningen okontroversiell. Eleverna är alla etniska svenskar och är döpta. De flesta av dem går sannolikt bara i kyrkan vid jul och påsk, men eleverna och deras föräldrar hyser inget agg mot kyrkan. Trots detta har Skolinspektionen ansett att en sådan oförarglig sak som att en präst säger ”Gud välsigne er”, är ett lagbrott.

Läs hela artikeln på Svensk tidskrifts hemsida.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Skolinspektionen är ett hot mot religionsfriheten”

 1. Jag har två skäl till varför jag inte tycker att skolavslutningar skall hållas i kyrkan. Ett “kyrkligt” skäl och ett liberalt.

  1) I kyrkorummet gäller kyrkans “story”. Risken med skolavslutningar i kyrkan är att det blir precis som i aulan. Ibland vill man inte ens att prästen skall medverka. Gud får inte nämnas. Detta menar jag är att göra våld på kyrkorummet. Då är det bättre att skolavslutningen hålls i aulan.

  2) Om jag bodde i ett marxistiskt land och skolavslutningen bestod i ateistisk undervisning eller i ett muslimsk land där barnen uppmanades att stämma in i den muslimska trosbekännelsen skulle jag bli bekymrad. Du skriver att på vissa platser är det omöjligt att ha avslutningarna i kyrkan. Är det så få ställen där det finns några få från icke-kristna religioner eller starkt ateistiskt troende föräldrar? Det tror inte jag.

  Anledningen att inte fler protesterar mot avslutningar i kyrkan beror nog på att kyrkan släppt sin story på många platser. Bön och välsignelse är numera sällsynt, vad jag förstår.

 2. Hörde nu på morgonen en kvinna från skolinspektionen som sa att man kan få ha skolavslutning i kyrkan så länge man inte har predikan, välsignelse eller andra konfessionella inslag – psalmer inkluderade (!).
  På frågan om “Den blomstertid nu kommer” då inte skulle få sjungas sade hon att de gjort bedömningen att det finns en så stark tradition kring att sjunga denna sång att det är klart att man får sjunga den.
  Jaha, så det här med skolavslutning i kyrkan måste således vara något högst otraditionellt som ploppat fram alldeles nyligen, genom en konspiration styrd av den kristna högern i USA och som ämnar skapa en kristen shariastat och avskaffa underivisning om evolution, eller?
  Hur tänkte de nu; snacka om självmål.
  Jag avskyr inkonsekvens, särkskilt när den är driven av populism. Typerna på skolinspektionen vet att även “Den blomstertid nu kommer” är förbjuden enligt deras regler, men det skulle de aldrig våga säga högt, än mindre försöka driva igenom.
  Kära kristna skolelever, tag nu tillfället i akt och sjung denna konfessionella, kristna, traditionella psalm, och glöm inte att klämma i ordentligt på tredje versen så att det hörs ända till skolinspektionens ideologiska traditionsklåfingrande tjänstemän.

  3) Man hörer fåglar sjunga
  med mångahanda ljud,
  skall icke då vår tunga
  lovsäga Herren Gud?
  Min själ, upphöj Guds ära,
  stäm upp din glädjesång
  till den som vill oss nära
  och fröjda på en gång!

 3. Markus, jag instämmer i ditt resonemang om att kyrkan inte ska låna ut sig till en ceremoni tömd på kristet innehåll. Kyrkan ska erbjuda det den alltid har gjort.

  När det gäller påstådda kränktheter i samband med kontakter med andra religioner vill jag hänvisa till denna bild:
  https://stefanolsson.nu/2011/04/19/muslimer-kranks-inte-av-skolavslutning-i-kyrkan/

  Om muslimer kan sätta sina barn i kristna skolor utan problem i Palestina borde de kunna göra det i Sverige också.

 4. “Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall också ni göra för dem”, sa en vis man.

  Jag vill inte att mina barn skall indoktrineras i ateism eller uppmanas att be i icke-kristna gudstjänster. Jag vill inte heller att kyrkan skall servera traditionsinramning till ett helt sekulariserat innehåll.

  Hur många elever, eller föräldrar, skall tycka att det är fel att gå till kyrkan för att en skola skall avstå? Jag minns att Jehovas vittnen avstod från skolavslutningen i min hemstad. De handlade nog om fem till tio elever. Är det rimligt?

 5. Blir man kränkt av att sitta i kyrkan och höra prästen säga “Låt oss be tillsammans” om man är ateist, jude, muslim? Nej, det blir man inte. Man kan sitta bredvid en person av en annan religion när han ber utan att bli kränkt själv.

Kommentarer är stängda.