Förödmjukelsen är drevjournalistens mål

“Det är kallt, men det är värt det”, säger den pojke som anmält sig frivillig för att hålla fast ett plakat i blåsten i samband med kungaparets besök i Nykvarn förra veckan.

Det är så svenska folkets verkliga inställning till monarkin ser ut. Vi gillar att vi har en kung i det här landet. Det är ett arv som vi har fått av tidigare generationer. Arvet symboliserar vår historia. Vårt fina fredliga lilla plätt på jorden är en unik plats. Den finns för vår skull och vi ska vara stolta och glada över det. Vi har haft en nedrans tur. Vi har aldrig behövt göra revolution för att få våra fri- och rättigheter. Vi har aldrig behövt kasta maktgalna presidenter över ända. Vi har istället vår demokrati och vår monarki, som går hand i hand.

Kungaparet besöker Nykvarn kommun from Kungahuset on Vimeo.

***Uppdatering. Tyvärr har rättighetsägaren till filmen blockerat att jag bäddar in den här. Filmen kan dock ses på denna länk: http://vimeo.com/24222535

Det som har utspelat sig bland Stockholms journalister de senaste veckorna där skvaller om kungen har ältats fram och tillbaka, varje dag, inte minst i Dagens Eko (som man trodde var en seriös redaktion), har ingenting med någon slags verklighet att göra. Gång på gång har det påståtts att kungen måste göra ett uttalande i media om de rykten som spridits omkring honom. Varför?

Det finns vissa typer av anklagelser som det aldrig går att värja sig mot. Anklagelser om droger, sex, otrohet med mera stannar alltid kvar, även när de är falska. Varför ska då kungen känna sig tvungen att bemöta dem? Anklagelserna har aldrig haft som syfte att visa upp sanningen, utan för att smutskasta honom och monarkin.

Låt mig därför säga det som jag vet att jag sagt många gånger tidigare. Det finns ingen skyldighet för någon att tala med media om man inte vill det. De enda som tror det är de reportrar som påstår sig företräda allmänheten.

Det är därför som folkets verkliga uppfattning om monarkin aldrig skildras i media. De som tog emot kungaparet i Nykvarn gjorde detta därför att de tyckte att det var roligt att ta emot just dem. Men journalister som har fastnat i drevet kan inte se den glädjen. När drevet startar är inte längre berättelsen om samhället reportens mål och mening, utan förödmjukelsen för den jagade.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.. AB.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Förödmjukelsen är drevjournalistens mål”

  1. Vi har också haft en fruktansvärd tur i och med att Carl XVI Gustafs farfars farsfars farfar löste vår statsskuld i början av 1800-talet, något som säkert har bidragit positivt till vår ekonomiska utveckling.

Kommentarer är stängda.