Opartisk journalistik om kungen? Jo, tjena.

En vän till mig påpekade att SvD:s artikel på nätet som nu har titeln “Sjunkande stöd efter kungaintervju” från början hade rubriken “Starkt stöd för monarkin bland svenskarna”, men att den positivt forumulerade rubriken snabbt försvann.

Artikeln redovisar den opinionsundersökning som SIFO gjort om folkets inställning till monarkin. Det visar sig att stödet ligger på 72 procent. Men eftersom undersökningen gjordes samtidigt som kungens TT-intervju kan man se en skillnad före och efter intervjun. Hos dem som fick ta ställning till frågan efter intervjun är stödet för monarkin “bara” 68 procent. Hos dem som fick frågan var före intervjun var siffran 74 procent.

Det intressanta med undersökningen är alltså att folkets stöd för monarkin är massivt trots två veckors mediadrev, där till och med självaste Dagens Eko gått med i hopen. Oavsett om nu stödet ligger på 74, 72 eller 68 procent är detta otroligt höga siffror. Stödet för Sveriges EU-medlemsskap ligger på strax över 50 procent, vilket anses vara mycket stabilt.

Någon på Svenska Dagbladets redaktion har dock valt att sätta en rubrik som lyfter fram det enda lilla negativa som finns att säga om kungen och monarkin. Siffrorna sjönk från skyhöga 74 procent till fortfarande skyhöga 68 procent. Det är en förändring som kommer att gå tillbaka om bara några veckor. Den första rubriken som SvD satte är därför den som mest korrekt återspeglar innehållet i artikeln.

Enligt mig är detta ett solklart bevis på “negativ” rapportering, dvs. att redaktionen medvetet väljer en negativ vinkling av en nyhet för att den ska passa in i ett mönster. I det här fallet att “monarkin är kris” eller att “svenska folket inte litar på kungen”. Först sätter man en korrekt rubrik, sen kommer någon republikanskt sinnad redaktör på att rubriken inte stämmer in på den kungafientliga inställning som han och hans kompisar är upplyfta av. Rubriken ändras.

Men på nätet försvinner som bekant inget. Den gamla rubriken är borta. Men länkadressen är densamma som när den publicerades, och här kan man se vad artikeln hette från början. Jag har gjort en skärmdump. Klicka på bilden för att se den i stort format. Jämför länkadressen med rubriken. Döm själva.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Opartisk journalistik om kungen? Jo, tjena.”

  1. Jag tycker att det är fullständigt otroligt att folk, trots de senaste veckornas megatryck mot kungahuset, fortfarande vill ha monarkin kvar. Och stödet är massivt. 70 procent! Peter Althin måste undra hur man ska få det här folket att vilja införa republik. Det är vad det verkar helt omöjligt.

Kommentarer är stängda.