Nej, det blir inte nyval

Sverigedemokraterna skulle tillsammans med den övriga oppositionen kunna fälla regeringen i ett misstroendevotum vilken dag som helst. Men det kommer inte att hända. Det finns ingen risk för nyval.

Aftonbladets Lena Melin skrämmer upp folk i onödan. Hennes analys fetsuger, kan man säga med pubertalt språkbruk.

Sverigedemokraterna kommer inte att skapa en regeringskris av tre enkla skäl:

1. Om SD fäller regeringen Reinfeldt måste riksdagen välja en annan statsminister. Vem då? Juholt? Omöjligt, eftersom Sverigedemokrater avskyr sossar. Jimmie Åkesson brukar säga att han är öppen för samarbete med alla, men hans parti är inte det.

2. Jimmie Åkessons viktigaste uppgift har varit att lotsa in partiet i riksdagen. Vägen till makten har gått via hårdhänta utrensningar inom de egna leden. Partiet ska vara salongsfähigt. I valet lyckades partiet ta sig över 4-procentsspärren. Vid ett nyval sätts dessa platser på spel igen. SD riskerar att åka ut. Är Åkesson villig att offra partiets riksdagsplatser? Knappast.

3. SD har under det gångna året kunnat spela vågmästare i några mindre frågor. Partiet är totalt isolerat i sin viktigaste fråga – invandringspolitiken – men har fått spela en roll i några fall då man har röstat mot regeringen. Utanför riksdagen skulle dock partiet vara helt utan inflytande. Som det är nu kan Åkesson lagom till 2014 i alla fall visa på något slags resultat för sina väljare. Så blir det inte om han kanar ut på ändan i ett nyval.

Glöm alla spekulationer om nyval. Det blir inget. Faktum är att knappast ens Socialdemokraterna vill ha det. Partiet har inte hunnit utarbeta sin oppositionspolitik ännu. Fredrik Reinfeldt kan sova gott.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Nej, det blir inte nyval”

  1. Bara Lugn! I höst så lämnar Reinfeldt Walk over… Helt klart…

  2. Din analys är lite märklig vad det gäller främst punkt2.

    SD kommer definitivt att öka att naivt tror att “de är en fluga” eller “de kan åka ur” tyder på att man inte har förstått problematiken. Massinvandringen är inte ett problem som löser sig själv. Det blir värre och värre dag för dag.

    Så länge de etablerade partierna inte gör någonting åt det kommer SD bara att bli starkare och starkare.

  3. SD kan komma att öka i ett nyval, men partiet kan också komma att åka ut ur riksdagen. Risken finns. Det är det som är min poäng. Vill Åkesson ta risken? Jag tror inte det.

    Att anordna ett nyval kostar dessutom pengar. Det är bara M och S som har råd med ett nyval, och knappt det.

Kommentarer är stängda.