“Stilla natt” förbjuden psalm i skolan

Skolan har lov men inte Skolinspektionen. Den fortsätter sin kamp mot religiösa inslag i skolavslutningarna. T4-skolan i Hässleholm har tydligen sjungit julpsalmer vid julavslutningen häromsistens. Aja baja!

Så här såg programmet vid avslutningen ut, citerat ur Skolinspektionens beslut:

Prästen hälsade välkommen, – Klockringning, – T4-skolans skolorkester, – Psalm 116, – “Utbyte av tankar inför julen” av prästen, – Psalm 114, – “Julhälsning” av rektorn, – T4-skolans skolorkester, – Avslutningsord av prästen.

Skolinspektionen menar att skolavslutningar kan hållas i kyrkan om tonvikten läggs på traditioner och inte på religiösa inslag. Men i det här fallet konstaterar inspektionen att den medverkande prästen har tillåtits tala, inte bara en gång, utan två!

Prästen höll ett tal och höll även i avslutningsorden. Prästen läste dessutom en välsignelse. Det förekom psalmsång vid två tillfällen, dels “Nu tändas tusen juleljus” och dels “Stilla natt”

Enligt Skolinspektionen är det förbjudet att sjunga traditionella julpsalmer i den kommunala skolan. Är det verkligen så vi vill ha det i Sverige? Ska “Stilla natt” vara en förbjuden sång?

Det är långt kvar till julavslutningarna, men jag hoppas verkligen att skolorna börjar protestera mot Skolinspektionens anti-religiösa politik.

För övrigt undrar man hur Skolinspektionen kommer att ställa sig till Luciafirande. Ska vi tillåta hyllandet av ett helgon i skolan? Får Luciatågen sjunga julpsalmer? Jag hoppas att någon skola anmäls för sitt Luciatåg så att inspektionens absurditeter kommer i dagen.

Läs om beslutet hos SVT Sydnytt.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till ““Stilla natt” förbjuden psalm i skolan”

  1. Privatisera Svenska Kyrkan.
    Det föreligger väl ingen anledning för de politiska partierna att rösta i kyrkovalet. Har motionerat till länstämman med negativt resultat. Skammens rodnad borde nå ända upp på skulten av vår Statsminister för svaret varför vi röstar som Moderater” alla andra gör det ju”. Som Moderat har jag problem med detta.
    Kyrkvärd,revisor min uppgift i församlingen. Uppdragen genomförs utan partiflagga.

    Politiker bör väljas till SvK som privatpersoner.

  2. Sjukt. Skall mina barn inte på sjunga den blomstertid nu kommer, Stilla natt och nu tändas tusen juleljus i skolan eller på skolavslutningar. Ibland undrar man ju var det här landet är på väg.

Kommentarer är stängda.