Svenskt är det vi vill ska vara svenskt

Idag firar vi sommaren och de ljusa dagarna. Hurra för det! Dagen till ära har jag en krönika i Smålandsposten på temat “Det genuint svenska”. Inget är så svenskt som midsommar, men vad är svenskt “egentligen”.

Matjessill är idag en mycket svensk maträtt eftersom den äts och älskas av svenskarna. Den var inte svensk från början, men är det nu. Majstänger finns på flera håll i Europa. De är inte unika för Sverige, men är sedan länge en omistlig del av det svenska kulturarvet. Militärmarschen Chanson de l’Oignon kom till i Frankrike under Napoleon, men har fått en ny text, och har omvandlats till en av de mest exotiska svenska seder som finns – ringdans med immitation av hoppande grodor. (Marschen finns att lyssna till på Youtube.) En utländsk sed blir svensk när svenska folket gör den till sin. Det är så själva svenskheten skapas.

Läs hela krönikan på Smålandspostens hemsida.

Alla läsare tillönskas en Glad Midsommar!

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Svenskt är det vi vill ska vara svenskt”

  1. Mja, det är ju så även SD definierar svenskhet. Det är inget statiskt men väl något som det svenska folket självt tar till sig istället för att bli påtvingat av verklighetsfrånvända politiker och andra makthavare.

  2. Njä, det är inte så ni tänker eftersom ni exempelvis inte vill att svenska muslimer ska få bygga moskéer. På sikt tror jag att det lilla antal moskéer som finns i Sverige kommer att ses som ett kuriöst inslag i den svenska kulturen. Med SD:s politik stoppas dock en sådan utveckling eftersom ni redan har bestämt att just moskéer inte kan bli en del av det svenska kulturarvet, inte ens några få och små moskéer.

  3. Problemet är mycket enkelt att lösa, Stefan. Tillåt folkomröstningar om moskébyggen och se vad det svenska folket säger om saken. Ungefär som man gjorde i Schweiz. Det låter väl som en bra idé, inte sant? ;-)

  4. Folkomröstningar har jag inget problem med. Men faktum kvarstår att ni i SD inte kan tänka er en sådan sak som svenska moskéer överhuvudtaget, oavsett utgången av en folkomröstning. För ni bestämmer väl inte innehållet i ert partiprogram utifrån vad majoriteten för stunden tycker är en populär fråga? Eller är det så ni gör?

Kommentarer är stängda.