Hat är inte konservatism

Mördaren i Norge Anders Behring Breivik påstår sig vara konservativ, kristen och nationalist. Han är ingetdera. Uttalanden på internet visar att han sympatiserar med Fremskrittspartiet, dvs. Norges motsvarighet till Sverigedemokraterna. Norges traditionellt konservativa parti Høyre ger han inte mycket för.

Genom en vän på Facebook fick jag denna länk där mördaren Breivik förklarar sin syn på vad han menar med konservatism. Inlägget är så pass intressant att jag postar det in extenso:

Det burde være ulovlig å kalle seg selv konservativ og samtidig støtte multikulturalistiske politiske doktriner uavhengig om du er tradisjonell konservativ, paleo-konservativ etc. da den praktiske implementeringen av multikulturalistiske doktriner uten tvil legger hovedgrunnlaget for videre Islamisering og enklavisering.

Jeg har diskutert problemstillingen med et tyvetalls Engelske “tradisjonelle konservative” (Tories) som for øyeblikket befinner seg i en alvorlig identitetskrise. Toryene i UK, på lik linje med Høyre i Norge er i ferd med å bli gjort fullstendig kulturelt irrelevante av “ekte” kulturkonservative partier som f. eksempel FrP, Geert Wilders Frihetsparti etc. som med rette kan kalle seg ekte konservative (kulturkonservative).

Disse “tradisjonelle konservative” nekter å anerkjenne disse nye alternativene og kaller dem populister. Samtidig blir de selv i økende grad klar over at de vil fortsette sin ferd mot irrelevansens dal så lenge de ikke tar et klart standpunkt mot multikulturalistiske doktriner. De vet at de vil bli stemplet som fascister/rasister/populister hvis de tar avstand fra multikulturalisme, en pris de for øyeblikket ikke er villige til å betale. Samtidig har disse kvasi-konservative multikulturalistene frekkheten til å fortsette å kalle seg konservative.

Jeg tror derimot dette vil endre seg i løpet av de neste 10 år. De gamle tradisjonelle konservative over hele Europa befinner seg i en kulturell identitetskrise. Jeg er ganske sikker på at de får opparbeidet seg nok ideologisk selvtillit det neste tiåret til at de til slutt ender med å ta avstand fra multikulturalistiske doktriner og dermed med rette kan fortsette å kalle seg konservative.

I mellomtiden bør de i anstendighetens navn unnlate å kalle seg selv konservative. Det blir FOR krampeaktig og overfladisk.

PS: Høyre og Høyres representanter bør referere til seg selv som liberalister og ikke som konservative. Jeg registrerer dog at både Aftenposten (som nå ledes av kulturmarxisten Hilde Haugsgjerd) og Høyre liker å referere til seg selv som liberal-konservative, et ord som er fullstendig meningsløst og misvisende i dagens politiske klima. Å støtte monarkiet kvalifiserer ikke til å kunne kalle seg selv konservativ.

Den “äkta” konservatismen skulle alltså enligt mördaren Breivik bara företrädas av partier som Fremskrittspartiet. Den konservatism som Høyre, dvs. motsvarigheten till svenska Moderaterna, företräder är ingen riktig konservatism påstår han.

Att Fremskrittspartiet eller dess svenska variant Sverigedemokraterna skulle stå för en konservativ politik är nys. I den fria debatten kan visserligen vem som helst kalla sin ideologi för vad som helst. Men det finns ändå etablerade idétraditioner. En av de världsledande politiska idétraditionerna är “liberalkonservatismen”, den inriktning som Høyre och Moderaterna står för, likaså Tories i Storbritannien och Republikanerna i USA. Breiviks hat har ingen plats i denna tradition, lika lite som Fremskrittspartiet eller Sverigedemokraternas isolationism.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Hat är inte konservatism”

  1. Fast det där är ett utslag av Breiviks olika personligheter – eller rollfigurer i den spelvärld han tycks leva i. I sitt manifest har han innan detta uttalande från 2010 förklarat att han tänker anta en “moderat” linje i offentligheten som täckmantel för sitt “uppdrag”.
    Han rensar alla mer extrema uttalanden och nöjer sig med att framstå som islamkritisk FrPare.
    I manifestet vräker han galla även över FrP och hoppas att hans dåd ska skada dem så att de kanske kan bli ett mindre och extremare parti.

  2. I sak har du förstås alldeles rätt, även i den “moderata” formen är Breivik helt renons på respekt för den enskilda individen – vilket skulle vara en egendomlig både konservatism och kristendom.
    Om nu inte bin ladin är konservativ, för han och Breivik liknar varandra i sin mellenianska konfliktfyllda världsbild.

  3. Vare sig bin Laden eller Breivik är konservativa. Båda förespråkar/förespråkade omfattande revolutionsteorier. Helt väsenskilt från konservatismens anda.

Kommentarer är stängda.