Systematiskt vansinne: Breiviks manifest

Av nyfikenhet laddade jag ned det 1500-sidiga dokument den norske attentatsmannen lämnat efter sig på nätet. Det är fascinerande läsning. Välskrivet, systematiskt, vansinnigt.

Tidningarna har redan publicerat utdrag ur den dagbok som finns i dokumentet. Själv har jag velat ta reda på varför han valde att slå till mot Arbeiderpartiets ungdomsorganisation. Det finns ingen motivering till varför han valde just detta mål, men dokumentet är tänkt att fungera som en manual för andra “tempelriddare”. Här beskriver han hur en attack bör genomföras. Ett lämpligt mål är att attackera en partikongress, företrädesvis en socialdemokratisk:

An efficient plan will involve a flame thrower/assault rifle assault strategy (an alternative primary weapon to the flame thrower would be to use a sub-machine gun integrated into a shield). You should consider integrating the flamethrower into a bullet proof shield. This will protect you completely from all incoming projectiles from one direction (90-180 degrees depending on your position).

As soon as you enter the main conference room with all the delegates, immediately initiate with throwing multiple grenades in various directions to start a panic and follow up with flaming your targets in a 180 degree cone.

Be prepared for melee attacks from the individuals close to you when you first enter the room (an agent is usually close to each entrance and may assault you). The party delegates will flee like rats from the fire and will make it very hard for the armed agents to get a lock on you for the first 10-20 seconds. They may even panic themselves and run.

Nevertheless, be prepared for incoming bullet barrages and ensure that you keep a lookout for these agents’ position so you can adjust your shield radius. You will not have a lot of fuel (only 20-40 litres’) so use it wisely and ensure that you hit as many delegates as possible.

Jag är övertygad om att Breivik är psykopat. Han är självupptagen, socialt kompetent (har flera vänner), målmedveten, systematisk, noggrann och märkligt nog också mycket reflekterande. Han diskuterar exempelvis utförligt nazismens misstag och varför han inte är antisemit. Han reflekterar också över sin egen sociala roll. Han är medveten om att han nu efter attentatet kommer att vara hatad av alla.

Han började också sitt arbete redan 2002. Det var då han kom i kontakt med det som påstås vara den nya “Tempelriddarorden”. Efter det startade han ett företag för att dra in pengar till sitt makabra projekt. 2007 la han ned företaget genom att sätta det i konkurs. Vinsterna hade han lyckats stoppa undan utomlands. Från 2007 och framåt skrev han på sin “bok”, alltså det 1500-sidiga dokumentet som förklarar hur Europa ska genomgå en “konservativ” revolution och kasta ut alla muslimer.

Om en frisk människa bara definierades efter hur han kan tänka logiskt och rationellt, ja, då skulle Breivik vara frisk. Men sen har vi det där med att attackera en partikongress med eldkastare…

__________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Systematiskt vansinne: Breiviks manifest”

  1. På min blogg har jag argumenterat för att Breivik lider av paranoid schizofreni – inte psykopati, personlighetsstörning eller Asperger (autism), som flera andra hävdat.
    Vad vi ändå kanske är överens om är att han är sjuk, och att det är vad som fått honom att begå sina ogärningar. Det är ju en viss skillnad mellan en sjuk person och en politisk terrorist. Både i vad man kan göra åt det, och hur man ska döma juridiskt och moraliskt.

  2. Schizofreni? Ja, jag kan inte avgöra saken eftersom jag inte har kompetensen. Såvitt jag kan bedöma av läsningen hav manifestet är killen fullt normalt fungerande förutom just sagovärlden som han har målat upp samt den totala avsaknaden av moralisk reflektion. Eldkastarexemplet visar att han ser det som en rent teknisk fråga. De moraliska frågorna kommer inte ens in i diskussionen. Därmed är jag övertygad om att han är sjuk i huvudet.

Kommentarer är stängda.