Kan vi lita på Sabuni?

Idag skriver jag i Gotlands Allehanda om jämställdhetsminister Nyamko Sabunis förslag att införa könsvotering till styrelserna för kommunala bolag. Det ligger en hund begraven i den här frågan. Folkpartiet försöker smyga in en lag om kvotering till alla bolagsstyrelser, även privata bolag. Sabuni säger menar att detta inte är avsikten. Jag tillåter mig att vara skeptisk:

Sabunis förslag saknar realism. Man undrar därför om det inte ligger något annat motiv bakom. Förslaget verkar vara designat för att mjuka upp opinionen för att kunna införa ännu mer omfattande kvotering. Är det möjligen så att Folkpartiet i nästa steg också tänker sig att staten ska tvinga fram en könskvotering till de privata bolagens styrelser?

Läs hela artikeln på Gotlands Allehanda.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Kan vi lita på Sabuni?”

 1. Hej, du skriver “Det är sant att de nuvarande förhållandena är diskriminerande mot kvinnor, men att införa ännu mer diskriminering gör inte saken bättre.”

  Vad är det i de nuvarande förhållandena som är diskriminerande mot kvinnor?

 2. Om bara kompetensen var styrande för urvalet av ledamöter till styrelserna skulle slumpen göra så att hälften av ledamöterna var kvinnor, eftersom den kompetens som efterfrågas inte är kopplat till vilket kön man har. Hälften av befolkningen är kvinnor och om man bara väljer efter kompetens skulle man naturligen få hälften kvinnor, givet att vi tänker oss att de mentala förmågorna är lika fördelade mellan grupperna män och kvinnor.

  Nu visar det sig dock att det finns en övervikt män i styrelserna. Detta betyder att ett antal kompetenta kvinnor försvunnit någonstans på vägen. Vi vet inte riktigt var, men någonstans har de sorterats ut. Det är därför som man ganska säkert kan säga att det finns diskriminering inbakat.

 3. Hej Stefan!

  Jag håller med om att det är rimligt att anta att grupperna kvinnors respektive mäns samlade mentala fakulteter (eller vad man nu ska kalla det) ligger försvinnande nära varann. Vi tillhör ju samma art trots allt. Men jag förstår inte hur du kan dra slutsatsen att sveriges samlade styrelsekår därmed borde bestå av hälften kvinnor om alla bara valdes efter det du definierar som kompetens. Har inte intresse, utbildning, erfarenhet, mm ngt med saken att göra tror du? Eller anser du möjligen att t ex intresse inte är en relevant faktor i valprocessen?

  Rör du möjligen inte ihop termerna “kompetens” med “intelligens”?

  En följdfråga blir förövrigt om det är det rimligt att lagstifta om att personliga kontakter inte får vara en faktor i en anställningsprocess. Dvs ska faktorer som inte är del i kompetensbegreppet inte få vara del av valprocessen anser du? Om jag känner någon väl, får jag då premiera denne framför någon som på pappret har bättre kompetens? Jag tycker det är rimligt, men framförallt hur ska man kunna förhindra det utan att kvotera?

  För till syvende og sist skulle väl ditt resonemang om det perfekta styrelsevalet (det som enbart baseras på “kompetens”) förutsätta att inte bara hälften av de antagna är kvinnor, men även att hälften av de sökande är det.

 4. Det är klart att intresse också spelar roll, men det är svårt att få med alla nyanser i en ledarartikel. Jag är dock helt övertygad om att kompetenta kvinnor sorteras bort på grund av sitt kön, men som framgår av artikeln tror jag inte på kvotering som lösning på det problemet. Det kommer att försvinna så småningom.

 5. Om gruppers intresse och benägenhet att söka är faktorer i anställningsförfarandet, hur ska du kunna faktorera in detta (åtminstonde teoretiskt) för att du ska uppleva att könsjämvikt är uppnådd?

  Men visst, det är klart att man inte kan få med alla nyanser i en ledarartikel. I kommentaren ovan min föregående skrev du citatet nedan och det var nog det jag vände mig mot mest, dvs:
  “Vi vet inte riktigt var, men någonstans har de sorterats ut. Det är därför som man ganska säkert kan säga att det finns diskriminering inbakat.

  Om du inte ens vet var kvinnorna försvinner, hur kan du då veta (ganska) säkert att det beror på diskriminering?

 6. De kanske har blivit offer för en seriemördare, vad vet jag. Jag tvivlar dock på att ointresse för framträdande och högt betalda jobb skulle vara huvudförklaringen till varför det finns så få kvinnor i ledande ställning i näringslivet. Jag tror inte att du har bättre bevis för din tes än vad jag har för min, Magnus.

Kommentarer är stängda.