Avveckla Saab

Idag skriver talesmannen för Vladimir Antonov, Lars Carlström, på SvD Brännpunkt att staten måste gripa in och rädda Saab. Annars förlorar Sverige sin bilindustri:

England genomförde ett liknande, lika farligt, experiment som kostade landet dess bilindustri och en mängd andra industrier. Skadan är svår att reparera om ens möjlig de närmaste femtio åren.

Att vi i Sverige ska leva av att byta tjänster med varandra ter sig som en banal akademisk tanke, allt ser så bra ut i en excelfil men verkligheten är en helt annan. Vi kommer att få se en ekonomi i sönderfall med massarbetslöshet, och det som byggts upp under generationer krossas med ett pennstreck.

Nu genomförde vi ett liknande experiment på 1970-talet när varvsindustrin skulle räddas. Det gick inte. Varvsindustrin försvann i alla fall. Textilindustrin är också borta sedan länge. Electrolux tillverkar inte heller några dammsugare i Sverige längre. Etcetera, etcetera.

Ändå är Sverige inte ett fattigt land. Vi har inte haft massarbetslöshet på grund av utflytt av jobb. Det har inte Storbritannien heller haft trots att dess bilindustri knappt existerar längre.

Sörj inte Saab. Problemet är inte regeringen, Antonov, Spyker, Muller eller EIB. Problemet är att företaget inte kan producera bilar som efterfrågas. Om man inte klarar av det måste avveckla verksamheten. Är det så svårt att begripa? Man kan inte producera varor som ingen vill köpa.

Dela med andra:

En kommentar till “Avveckla Saab”

Kommentarer är stängda.